FED přestane pumpovat do americké ekonomiky další peníze

Růst americké ekonomiky bude letos pomalejší, než se čekalo. Ozdravný proces ale dál pokračuje. Podle americké centrální banky (FED) proto není potřeba pumpovat do systému další peníze. Banka tak v červnu ukončí takzvané kvantitativní uvolňování. I nadále ale bude oživení přiživovat nízkými úrokovými sazbami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

„Jedná se o to, že FED vstupuje na trh a nakupuje vládní dluhopisy, které vydává ministerstvo financí. Uvolňuje tak vládě ruce k provádění expanzivnější fiskální politiky. Teď je otázka, jakým stylem bude postupovat dále, zda bude nějaké třetí kolo kvantitativního uvolňování nebo jakým stylem bude reinvestovat nakoupené dluhopisy,“ vysvětlil ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americké ekonomice mluvil na Rádiu Česko ekonom Citibank Jaromír Šindel

Určitá rizika v americké ekonomice podle Šindela přetrvávají. Poukázal hlavně na slabý trh realit, který byl pro USA vždy klíčový. Navíc nerovnováha bilancí domácností je podle ekonoma natolik silná, že pravděpodobně nedovoluje nastartovat silnější růst.

„Trh práce sice vykazuje některá pozitivní čísla, ale je daleko od silnějších fází oživení, která jsme viděli v minulosti, což je značnou překážkou pro oživení poptávky domácností,“ řekl Šindel.

Slabý dolar

Šéf FEDu Bernanke slíbil, že úrokové sazby zůstanou ještě poměrně dlouho nízké. Dolar proto v noci oslabil vůči euru na šestnáctiměsíční minimum a podle Šindela v dohledné době neposílí.

„Dolar má našlápnuto k tomu, být v porovnání s eurem v následujícím roku a půl relativně slabší měnou. Evropská centrální banka je ostražitější vůči inflaci,“ uvedl ekonom Citibank.

Igor Maňour, Roman Chlupatý, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme