FED přislíbil americké ekonomice v případě problémů pomoc

Americká centrální banka je připravena napumpovat do ekonomiky Spojených států další peníze. Po svém včerejším zasedání to oznámili zástupci FEDu. Jak dodali, druhé kolo kvantitativního uvolňování přijde v případě, že pomalý hospodářský růst doprovázený nízkou inflací bude pokračovat. Dolar na to reagoval oslabením vůči euru na nejslabší úroveň od 10. srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

„FED klíčuje cílovou úrokovou sazbu do pásma 0 až čtvrt procentního bodu, takže z toho je zřejmé, že snížit sazby už FED nemůže a musí se tedy zaměřit na jiné nástroje. Mezi ty nejvíce zvažované patří možnost druhé vlny kvantitativního uvolňování, což znamená nákup státních dluhopisů ze strany centrální banky,“ vysvětluje postup FEDu ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoj FEDu na Rádiu Česko okomentoval ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

„Motivací podle mého názoru není samotné dodávání likvidity na trh, to v tuto chvíli není problém. Záměrem centrální banky je snížit tržní úrokové sazby na delších splatnostech a doufat, že se to pozitivně projeví ve vyšším úvěrování americké ekonomiky a pomůže ji v lepších růstových vyhlídkách,“ dodává ekonom.

Někteří experti se obávají toho, že FEDem dirigované oslabení dolaru povede k podobnému kroku ze strany dalších národních bank. Země tak začnou soupeřit o to, která více oslabí národní měnu a zajistí tak svým vývozcům konkurenceschopnost. Vejmělek ale upozorňuje na to, že tento postup nic neřeší.

Podle ekonoma by navíc navrhovaná opatření neměly mít bezprostřední dopad na českou ekonomiku: „Pravděpodobně by byl levnější dolar. Mohly by klesnou ceny komodit vyjádřené v českých korunách. Zároveň to ale bude znamenat potvrzení faktu, že americká ekonomika zpomaluje, a to se s určitým zpožděním jak v ekonomice eurozóny, tak i v ekonomikách střední Evropy.“

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme