Fed úrokové sazby nesníží. Nejdřív musí klesnout nezaměstnanost

Operace Twist pokračuje. Americká centrální banka rozhodla, že od ledna bude nadále nakupovat státní dluhopisy. Úrokové sazby se hýbat nebudou, dokud neklesne nezaměstnanost. Šéf Fedu Ben Bernanke řekl, že v rámci předvídatelné měnové politiky sáhne centrální banka k úpravě sazeb až ve chvíli, kdy počet nezaměstnaných klesne pod 6,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nad Dirnou zavlála 27. dubna 1805 americká vlajka

Nad Dirnou zavlála 27. dubna 1805 americká vlajka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Po telefonní lince zdravím makroekonomického analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho, dobrý den.

Fed se rozhodl, že se sazbami nyní nebude hýbat. Poprvé tak vzal při svém rozhodování v potaz tvrdá makrodata z trhu práce. Je podle vás v této situaci držení úrokových sazeb kolem nuly krok správným směrem?

Makroekonomický analytik Raiffeisenbank Václav Franče tvrdí, že Fedu v tuto chvíli nic jiného nezbývá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé na Rádiu Česko byl makroekonomický analytik Raiffeisenbank Václav Franče

„Pokroky na trhu práce jsou pomalé a ponechání sazeb kolem nuly je v dlouhodobém horizontu jediná možná strategie, jak poněkud urychlit pokrok na trhu práce. Navíc Fed provádí ještě nákup dluhopisů, aby snížil i dlouhodobé úrokové sazby,“ vysvětluje Franče.

Pod 6,5 procenta by měla nezaměstnanost spadnout asi v roce 2015. „Fed je ve svém rozhodování pevný. Když slíbí, že sazbami nehne, věřím mu. Navíc pravděpodobnost, že by se trh práce zlepšil významně rychleji, než Fed předpokládá, je nízká,“ říká analytik.

Nebezpečí infalce je podle analytiků nízké

Od ledna chce Fed kupovat státní dluhopisy za nové peníze. Franče se nebezpečí inflace neobává.

„Inflační očekávání jsou nízká, stabilně ukotvená kolem dvou procent, což je cíl Fedu. Je to vidět i na výnosech amerických dluhopisů, které jsou stabilně pod dvěma procenty. Těžko by investoři požadovali za své investice tak nízké výnosy, pokud by očekávali vysokou inflaci,“ soudí.

Zda bude tento krok stačit ke stimulaci americké ekonomiky, záleží na tom, jak dopadnou vyjednávání o americkém fiskálním útesu.

„Pokud by byla v příštím roce americká fiskální politika významně restriktivní, tak ani to, co dnes Fed schválil, by k vykompenzování fiskální restrikce nestačilo. Viděli bychom určitě zpomalení růstu, které ale tak jako tak očekáváme,“ myslí si ekonom.

Analytici Raiffeisenbank očekávají v příštím roce růst americké ekonomiky o 1,0 procenta. „Jsme v tomto pesimističtější než Fed,“ uzavírá Václav Franče.

Barbora Kreuzerová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme