FED uvolní na pomoc americkému finančnímu trhu 800 miliard dolarů

Americká centrální banka poskytne finančnímu trhu novou injekci v celkové výši 800 miliard dolarů. Bude skupovat problematická aktiva odvozená od hypotečních úvěrů. Současně chce odblokovat trh spotřebitelských úvěrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Šest set miliard dolarů má jít na výkup cenných papírů odvozených od problematických hypotečních úvěrů. Z toho 100 miliard věnuje FED na odkup špatných úvěrů hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac - gigantů, jejichž kolaps by znamenal otřes trhu s těžko předvídatelnými důsledky.

Kromě toho bude centrální banka vykupovat hypoteční zástavní listy, cenné papíry, které obsahují víc hypotečních úvěrů a prodávají se investorům. Cílem je snížit cenu hypoték a zvýšit jejich dostupnost. To by mělo stabilizovat situaci na trhu s bydlením, která je hlavní příčinou současné finanční krize.

Dalších 200 miliard dolarů hodlá FED věnovat na odblokování trhu se spotřebitelskými úvěry. Tato masivní iniciativa nijak neovlivní vládní plán schválený nedávno Kongresem, který počítá se 700 miliardami dolarů na pomoc finančním trhům.

Analytik společnosti Moody´s Ekonomy Mark Zandy k nejnovějším krokům řekl, že sníží úrokové sazby hypoték, což je důležité zejména pro ty klienty, kteří mají problémy se splátkami a potřebují půjčku přefinancovat. Ale samo o sobě to situaci na finančním trhu nevyřeší, varuje ekonom Mark Zandy s tím, že vláda musí dál pracovat na komplexním balíku opatření, která umožní lidem zůstat v jejich domovech a předcházet vyvlastnění.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme