Fencl chce rušit licence na vývoz obilí

Ministr zemědělství Jan Fencl chce od října zrušit licence na vývoz obilí. Poprvé od vzniku České republiky by se tak uvolnil obchod s touto komoditou. Fencl to prohlásil před zemědělci ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Okresní agrární komory v Havlíčkově Brodě Petr Zgarba vysvětlil, žezemědělec nebo obchodník bude moci nabízet své zboží bez jakéhokoli administrativního opatření kdekoliv na trhu, nejenom v rámci České republiky. Také bude možné sjednávat obchodní vztahy na dlouhodobém principu, licence by jim neměly bránit.

Zemědělci ale tvrdí, že zrušení vývozních licencí nemusí automaticky znamenat zlepšení jejich ekonomických podmínek. Podle jednatele zemědělské společnosti Stará Říše na Jihlavsku Jiřího Brychty bude nyní nejvíce záležet na tom, jak se zachovají obchodníci s obilím. Je totiž otázkou, jak jsou organizace schopné se prosadit na světových trzích a zda budou mít vůbec zájem vyvážet přebytky. Navíc tu může být nějaká obchodní lobby, která se postará o to, aby se nevyváželo, a pak ta cena padne.

Markéta Kaclová, Petros Martakidis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme