Ferrari vstupuje na newyorskou burzu. Analytici očekávají, že o akcie zájem bude

Italský výrobce sportovních automobilů Ferrari dnes vstupuje na newyorskou burzu NYSE. Cenu primární emise firma určila na 52 dolarů za akcii. To by jí podle agentury Reuters mohlo přinést skoro 900 milionů dolarů (v přepočtu přes 21 miliard korun).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ferrari F360 Modena (logo)

Ferrari F360 Modena (logo) | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, The Car Spy

Zatímco většina konkurence na trhu sportovních vozů už na burzu vstoupila, Ferrari zatím otálelo.

Podle Františka Bostla, analytika ze společnosti Colosseum, nebyl pro vstup důvod – dokud společnost dostatečně vydělává, není potřeba se o zisk dělit s akcionáři. Teď už čas nazrál.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vstupu Ferrari na newyorskou burzu mluvila redaktorka Zuzana Petráňová

„Ferrari se nedaří dost navyšovat prodeje vozů. Posledních pět let se prodeje pohybují na sedmi tisících kusech ročně, i když teď v průběhu IPO (zkratka slov Initial Public Offering, což je první veřejná nabídka akcií, pozn. red.) jsou zprávy, že v roce 2019 to má být devět tisíc kusů,“ řekl Bostl.

Roli v rozhodnutí sehrála i situace většinového majitele automobilky, jímž je Fiat Chrysler. Ten patří k nejzadluženějším společnostem v automobilovém průmyslu, jeho čistý dluh dosahuje 18 miliard eur (zhruba půl bilionu korun).

Fiat Chrysler prodává 10 procent ze svého 90procentního podílu. Celkově Ferrari nabízí 9,1 procenta svých akcií.

I kvůli poměrně omezené nabídce analytici předpokládají, že o akcie bude zájem. Navíc Ferrari vedla poměrně intenzivní kampaň mezi ctiteli této značky, aby je k nákupům akcií přesvědčila.

Na burze je už delší dobu i hlavní konkurent italské automobilky, britský McLaren. Ten loni ztrojnásobil hrubý zisk na 15 milionů liber (zhruba 570 milionů korun).

Pomohl mu hlavně rychlý růst prodeje v Asii, kde tržby firmě v uplynulých dvou letech stouply o více než 80 procent.

ČRo, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme