Ferrero neuspělo s žádostí o registraci značky "Kinder"

Zajímavý soudní spor dvou známých výrobců sladkostí Ferrero a Haribo vyhrála druhá jmenovaná firma. Spolkový soudní dvůr v německém Karlsruhe totiž zamítl požadavek Ferrera, výrobce "Kinder" čokolády, zaregistrovat ochrannou známku "Kinder" (v českém překladu "děti").

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v soudní síni

v soudní síni | Foto: Nejvyšší soud

Už 40 let vyrábí koncern z italského Piemontu čokoládu Kinder. Německo, kde tamní obyvatelé sní ročně 9,31 kilogramu čokolády, považuje firma Ferrero za svůj nejvýznamnější zahraniční trh. Když koncern Haribo a mlékárenská firma Zott uvedly na trh výrobky, jejichž názvy obsahují slovo "Kinder", společnost Ferrero je zažalovala pro porušení ochranné známky.

Spolkový soudní dvůr ale rozhodl, že slovo "Kinder" (tedy děti), označuje skupinu odběratelů, kterým je výrobek určen. Nedá se proto pojistit ochrannou známkou. Soudci navíc konstatovali, že ani graficky se produkty Hariba a Zottu originálnímu "Kinder" balení nepodobají. Případná záměna tudíž nehrozí.

Jiří Hošek, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme