Filipíny podporují obnovitelné zdroje energie. České firmy jim pomáhají

Filipíny skoncovaly s jadernou energií dříve, než s ní začaly. Když přišly z japonské Fukušimy první špatné zprávy, rozhodla se filipínská vláda ukončit projekt své jediné jaderné elektrárny, kterou s přestávkami budovali více než třicet let. Filipíny pak začaly podporovat obnovitelné zdroje energie. A pomáhají jim v tom i české firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filipíny. Ostrov Basilan.

Filipíny. Ostrov Basilan. | Foto: Robert Mikoláš

Filipínská metropole Manila je rušné, patnáctimilionové město, s velkou spotřebou energie. Šedesát kilometrů od Manily leží jaderná elektrárna Bataan, respektive to, co jadernou elektrárnou mělo být.

„Stavět se začalo v roce 1977. Kvůli havárii americké jaderné elektrárny Three Mile Island se stavba na 1,5 roku odložila. Pak se znovu stavělo až do poloviny 80. let,“ říká Alumanda dela Rosa, která vede filipínský jaderný výzkumný ústav.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Filipínách natáčel redaktor ČRo Petr Polák

Atomovou elektrárnu v Bataanu prý vždycky přibrzďovaly jaderné nehody v zahraničí.

„V dubnu roku 1986 přišel Černobyl. A vláda se rozhodla dát bataanský projekt opět k ledu,“ vysvětluje dela Rosa.

Téměř hotovou elektrárnu pak filipínská vláda nechala za velké peníze zakonzervovat. A když v roce 2009 znovu začala uvažovat, že by přece jenom mohla tak drahou investici využít, stála víc než dvě miliardy dolarů, přišla Fukušima. A s ní definitivní konec.

„Vláda dnes podporuje obnovitelné zdroje energie,“ říká dela Rosa z jaderného ústavu v Manile. To je příležitost pro mnohé firmy. Včetně českých.

„Mají bohaté zdroje pro vodní energetiku. Ta je jednou z priorit. Filipíny i přijaly speciální zákon na podporu obnovitelných zdrojů energie,“ říká předseda představenstva českého konsorcia Crea Hydro Energy Břetislav Skácel.

Podle něj jsou na Filipínách podmínky pro vodní energetiku velmi dobré.

„Jsou to velké srážky, jsou to hory, kde jsou spády využitelné pro vodní energetiku,“ vyjmenovává Skácel.

Na Filipínách má české konsorcium navzdory zahraniční konkurenci několik projektů.

Zda bude Manilu v budoucnosti zásobovat vodní elektrárna nebo nějaká jiná, není známo. Jisté je jen tolik, že to nebude atomová v Bataanu. Z ní se má stát jaderné muzeum.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme