Filipíny stojí o české investice

Češi se snaží na Filipínách navázat i jiné než zatím převažující kulturní vazby - chtějí s touto zemí obchodovat. A Filipínci stojí o české investice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model souostroví Filipín v Rizal parku v Manile

Model souostroví Filipín v Rizal parku v Manile | Foto: Věra Strnadová, Václav Nesvadba

Celkem 73 tramvají vyrobených v Česku jezdí denně tam a zpět na 17 kilometrů dlouhé lince metra ve filipínské Manile. Kapacita ale už dávno nestačí, chtějí proto koupit dalších 73 vozů.

Dodavatelem by mohla opět být česká firma. I její šanci na úspěch v soutěži chtěl podpořit oficiální návštěvou Filipín premiér Jan Fischer. V delegaci byl i náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

"Projekt by mohl mít efekt sněhové koule, to znamená, mohl by přilákat další firmy a ukázat jim, že stojí za to rozvíjet spolupráci nejenom se sousedními evropskými zeměmi, ale i se zeměmi, které se na první pohled jeví velmi vzdálené," řekl Hovorka.

Rozvojová spolupráce funguje

Na Filipínách funguje i rozvojová spolupráce. Češi tam instalovali vodní elektrárny a zároveň by teď měli pomoci s obnovením přívodu pitné vody pro hlavní město Manilu. Mezi oběma zeměmi se každý rok vymění zboží asi za 230 milionů dolarů.

"Z Filipín dovážíme elektrotechnické součástky, které potom vstupují do hotových výrobků a jejich vývozem generujeme značné obchodní přebytky na trzích vyspělých zemí," dodal náměstek Hovorka.

Nejde ale jen o výměnu zboží, Filipíny chtějí zároveň přilákat zahraniční investory. Některé české firmy už v zemi fungují. Václav Šedivec je šéf společného česko-filipínského podniku, který v zemi těží uhlí. Tvrdí, že podnikání právě v tomto sektoru je sice atraktivní, ale rozhodně ne snadné.

"Z jedné strany Filipíny mají jednu z největších zásob minerálních zdrojů, z druhé strany zde není až tak moc velkých investorů. Je to dáno podmínkami, které nejsou jednoduché, ať už bezpečnostní, nebo i legislativní," upozornil Šedivec.

Filipíny chtějí nalákat investory

"Nicméně pracovat se dá, my vidíme v tom otevření trhu další návazné aktivity, které mohou vést do oblasti alternativních zdrojů energie, to znamená hydroelektrárny. Náš partner v joint venture je místní velká stavební firma, takže má zájem o výstavbu infrastruktury."

Václav Šedivec například zjistil další možnosti pro investice v outsourcingu, nových technologiích nebo stavebních materiálech.

Samy Filipíny chtějí nalákat investory například do alternativní energetiky, třeba i zákonem na podporu obnovitelných zdrojů, který loni začal platit. Stojí také o dopravní infrastrukturu nebo podnikatele v cestovním ruchu.

"V některých odvětvích jsme už zákonem dovolili stoprocentní účast zahraničních podnikatelů, v jiných oblastech jsou možné společné podniky, joint venture. Ve filipínské ústavě je navíc zakotvena ochrana podnikatelů z ciziny. Neměli by se proto investování v naší zemi bát," zdůraznil Efren Leaňo, šéf Výboru pro investice, filipínské obdoby Czechinvestu.

Lidé působící na Filipínách si stěžují na různé administrativní překážky nebo na rozšířenou korupci. Zájemci například o větší veřejné zakázky ale podle českého velvyslance v Manile Jaroslava Ludvy obavy mít nemusí.

"Filipíny mají poměrně dobrý kredit u mezinárodních finančních institucí, čili získat peníze z těchto zdrojů pro Filipíny nebývá problém," uklidňuje český velvyslanec.

Marika Táborská, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme