Finanční analytický úřad loni zachytil rekordních 7,55 miliardy korun z podvodných transakcí

Finanční analytický úřad loni zajistil z podvodných transakcí rekordních 7,55 miliardy korun, meziročně to bylo o 5,4 miliardy více. Peníze podle úřadu byly spojeny například s korupcí, daňovými podvody nebo financováním terorismu. Úřad také podal 395 trestních oznámení, jejich počet ale proti roku 2017 klesl, řekl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance

Finanční analytický úřad loni zajistil z podvodných transakcí rekordních 7,55 miliardy korun (ilustrační snímek) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Částky zajištěné z daňových podvodů se vracejí do státního rozpočtu, zatímco peníze pocházející z jiné trestné činnosti jdou zpátky k poškozeným,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Úřad loni přijal 4028 oznámení o podezřelých obchodech. Je to rovněž rekord a meziroční nárůst o 504 oznámení.

Finanční správa nerespektuje rozsudek Ústavního soudu. ‚Nelze to aplikovat,‘ píše ředitelka v interním pokynu

Číst článek

„Počet přijatých oznámení rapidně narostl především díky rozšíření okruhu oznamujících subjektů,“ uvedl ředitel Finančního analytického úřadu (FAÚ) Libor Kazda. Podle něj pomohla i těsnější spolupráce se zahraničními finančními zpravodajskými jednotkami a součinnost s finanční správou, celní správou, policií a tajnými službami.

Obchod s teroristickým podtextem

Úřad obdržel například desítky oznámení podezřelých obchodů s teroristickým podtextem. „Ne všechna prvotní podezření byla následně potvrzena, nicméně některá z provedených šetření byla ukončena podáním trestního oznámení, popřípadě poskytnutím informace partnerským složkám,“ píše úřad ve výroční zprávě. FAÚ označil boj s financováním terorismu za jednu ze svých priorit.

Počet trestních oznámení, které úřad loni podal, klesl o 144. Vedle toho ale FAÚ předal policii 160 takzvaných informací významných pro její činnost, což je nový způsob vzájemné spolupráce upravený zákonem proti praní špinavých peněz.

Finanční ředitelství zadávalo zakázky bez soutěže, uvedli kontroloři. Jde i o elektronickou evidenci tržeb

Číst článek

„Už v roce 2017 bylo trestních oznámení o něco méně než rok předtím. To však zcela odpovídá naší dlouhodobé strategii zabývat se jen těmi nejzávažnějšími a nejaktuálnějšími kauzami,“ dodal Kazda.

Systém letadla

Mezi největší případy v loňském roce patřilo zajištění peněz na účtech firem patřících holdingu, který nabízel svým klientům licence k automatickým obchodním systémům s příslibem velmi výhodného zhodnocení vkladů.

Podle FAÚ šlo ale o systém takzvaného letadla, kdy byly průběžné provize hrazeny z peněz nových klientů. Celková škoda dosáhla 1,5 miliardy korun, poškozeno bylo 5400 klientů.

Finanční analytický úřad také zajistil 235 milionů korun na účtech členů mezinárodní organizované skupiny, která v Česku údajně zneužívala děti, obchodovala s lidmi a organizovala nelegální prostituci. V několika dalších případech úřad zadržel stovky milionů korun na účtech společností, které byly údajně využívány na legalizaci výnosů z trestní činnosti.

Výhra v loterii

Spíše kuriozitou pak je například případ člověka, který svým věřitelům dlužil celkem 1,3 milionu korun. Měl pouze jeden účet, který byl několik let nečinný, a navíc na něj byla uvalena exekuce.

„Zdá se to být až neuvěřitelné, ale dotyčná osoba vyhrála v loterii několik desítek milionů korun. Začala přemýšlet, kam si peníze nechá poslat, neboť se nehodlala s nikým dělit, a už vůbec ne se svými věřiteli,“ uvedl úřad.

Peníze z loterie výherce převedl na účet svého syna a zhruba za měsíc je chtěl vybrat v hotovosti. FAÚ ale peníze zablokoval a podal trestní oznámení kvůli poškození věřitele.

FAÚ vidí do všech účtů a asistuje u vyšetřování prakticky všech významných hospodářských kauz. Do konce roku 2016 působil jako součást ministerstva financí. Od ledna 2017 je samostatným správním úřadem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme