Finanční krize dál hýbe ekonomikou i politikou

Polská ekonomika má zdravé základy a není důvod k panice. Pokles kurzu zlotého naopak pomůže vývozcům, vyhlásil polský ministr hospodářství Waldemar Pawlak. Naopak německý ministr financí Peer Steinbrück předpovídá trvání finanční krize až do konce příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nervozita na  varšavské burze

nervozita na varšavské burze | Zdroj: ČTK

Polská měna tento týden výrazně oslabila jak vůči dolaru, tak vůči euru. Burzovní zprávy je třeba brát s klidem, ujišťuje přesto vicepremiér a ministr Pawlak: "Zlotý oslabuje, ale to je přirozený a v naší situaci i dobrý jev. Z našeho trhu se stahují firmy, které spekulovaly s krátkodobými investicemi. Zaplatí za to určitou cenu."

Vicepremiér Pawlak ještě dodává: "Není vůbec nutné, aby Národní banka intervenovala ve prospěch zlotého. Tím bychom víc zaplatili těm, kteří od nás odcházejí. Je mnohem důležitější obnovit důvěru na mezibankovním trhu a v tom by Národní banka mohla sehrát pozitivní roli."

Naopak německý ministr financí Peer Steinbrück si myslí, že současná bankovní krize potrvá v jeho zemi až do konce příštího roku. Podle něj není riziko totálního kolapsu ještě zdaleka zažehnané.

"Vyhlásit konec poplachu by bylo zcela mylné," řekl Steinbrück listu Bild am Sonntag. Ministr financí připomněl, že záchranný balíček, který Německo přijalo v posledních dnech, platí do konce roku 2009. "Tak dlouho ho taky nepochybně budeme potřebovat," dodal Peer Steinbrück. Ten německé banky důrazně vyzval, aby se nezdráhaly o pomoc ozdravného balíčku zažádat.

Ochotu skrýt se pod "ochranný deštník" státu zatím předběžně projevily Bavorská zemská banka, zemský finanční ústav Severního Porýní-Vestfálska a bankovní dům HSH-Nordbank. Důvodem takto nízkého počtu je údajně strach členů představenstev bank ze ztráty rozhodovacích pravomocí a z razantního poklesu vlastních příjmů.

"Bankéře, který nechá svůj ústav padnout kvůli vlastnímu platu, bych chtěl vidět. Takový člověk by byl veřejně přibit na kříž," nechal se v reakci slyšet ministr Steinbrück.

Martin Dorazín, Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme