Finanční krize ohrožuje pojišťovny méně než banky

Pojišťovna Vienna Insurance Group hlásí za první tři čtvrtletí nárůst zisku před zdaněním o 9,6 procenta na 414 milionů eur. VIG tím potvrdila, že se jí v době evropské dluhové krize vyplácí její konzervativní politika. Pojišťovnictví je záležitost dlouhodbá, proto se na ní dopady finanční krize projevují mírněji, než je tomu u bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vienna Insurance Group, do jejíž skupiny patří v Česku Kooperativa a Pojišťovna České spořitelny, totiž investuje zejména do dluhopisů v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy, kde je aktivní.

I přesto i ona hlásí ztráty spojené s řeckými a italskými dluhopisy. Podobně ji - stejně jako další pojišťovny - může ovlivnit i očekávané zpomalení evropské ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Iltis vysvětloval ve Světě o osmé rozdíl mezi obchodními podmínkami pro banky a pojišťovny

Mnohé pojišťovny hlásí kvůli bouři na jihu Evropy problémy. Zisk Allianz, největší evropské pojišťovny, ve třetím čtvrtletí propadl o 84 procent.

K výsledkům Vienna Insurance Group říká Martin Iltis, analytik společnosti FinAdvice: „Výsledky v tom pojištění jsou pozitivní na to, v jaké jsme dnes situaci. Dá se říci, že jsou příjemným překvapením.“

Dopad finanční krize na oblast pojišťovnictví není podle Martina Iltise až tak bezprostřední. Říká, že pojištění je dlouhodobá finanční záležitost, zejména pak pojištění životní.

Pojišťovny mají obecně mnohem více času, aby se s nepříznivými výkyvy trhu vyrovnaly. Je to patrné zejména ve srovnání s bankami, které jsou nuceny aktuálně přecenit téměř všechna svá aktiva na aktuální tržní hodnotu. Například banka Unicredit včera namísto očekávaného zisku 7,4 milionu eur nahlásila ztrátu 10,6 miliardy eur.

„Zdá se, že vedení banky do poslední chvíle čekalo, než vyjdou s pravdou ven,“ hodnotí tento krok Martin Iltis a dodává, že naopak německé banky se na výkyvy trhu připravovaly s určitým předstihem, takže jejich výsledky nejsou tak překvapující.

Index Stoxx 600 zahrnující evropské banky od ledna propadl o 32 procent. Zároveň se tlak na evropské banky stále stupňuje: regulátoři chtějí vyšší rezervy, Brusel vyšší odpisy řeckých dluhů, banky si navíc odmítají navzájem půjčovat.

Podle Martina Iltise je tak celkem pravděpodobné, že dojde ke krachu některé z velkých evropských bank stejně, jako tomu bylo v případě americké Lehman Brothers.

„Nedávno byla zestátněna Dexie a takových případů může být víc, uvidíme,“ uzavírá Martin Iltys.

Někteří investoři v nastalé situaci naopak vidí potenciál k zajímavým nákupům.

Roman Chlupatý, Marína Dvořáková, Petra Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme