Jak se vyznat ve vládních programech pro firmy? Odpovídala šéfka Asociace malých a středních podniků

Opatření proti šíření koronaviru zasáhla statisíce živnostníků, obchodníků a firem. Někteří podnikatelé museli zavřít provozovny, jiní bojují s propadem zakázek. Výdaje na energie či platy zaměstnanců zůstávají. Vláda proto schválila hned několik programů. Fungují COVID I a II či příspěvky pro OSVČ? Ve finanční poradně Radiožurnálu a iROZHLAS.cz odpovídala Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Tento článek je více než rok starý.

Finanční poradna Praha (Aktualizováno: 12:02 6. 5. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

Dostali jste se v souvislosti s koronavirovou krizí při podnikání do úzkých a chcete poradit? Ptejte se. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Další díly finanční poradny:
6. dubna 2020: Máme exekuce a dluhy, jak mám postupovat v době bez příjmů?
7. dubna 2020: Jak mohou drobní podnikatelé získat pomoc od státu?
8. dubna 2020: Jak si můžete přivydělat, pokud vaše firma přerušila výrobu?
9. dubna 2020: Na jakou pomoc mají nárok rodiče samoživitelé?
10. dubna 2020: Co potřebují senioři, kteří jsou nejohroženější skupinou?
14. dubna 2020: Nouzový stav zasáhl i studenty. Kde si můžou přivydělat?
15. dubna 2020: Jak zaplatit nájem v době nouzového stavu? Jak ho vybírat?
16. dubna 2020: Mají divadla či galerie nárok na pomoc v nouzovém stavu?
17.dubna 2020: Jak pomoci sociálně slabším lidem v hmotné nouzi?
4. května 2020: Na co mají v součanosti nárok samoživitelé?
5. května 2020: Jak mohou živnostníci zmírnit dopady koronavirové krize?

Pomoc firmám?

Vláda od března spouští podpůrné programy v několika vlnách – ať už formou půjček, bankovních záruk, odložení splátek úvěrů a nájemného, nebo příspěvků na mzdy zaměstnanců.

Podporu na komerční nájmy vyplatí stát v červnu, uvedl Havlíček. Vyřešení žádostí očekává v červenci

Číst článek

Řada podniků ovšem na pomoc vůbec nedosáhla, případně už týdny čeká na odpověď. Třeba o bezúročnou půjčku COVID se ucházelo přes 3000 podnikatelů, uspěly ale necelé dvě stovky z nich. Podle průzkumu Hospodářské komory mezi firmami jsou zkrátka programy složité na papírování, navíc podmínky se často mění a přicházejí na poslední chvíli.

Zasaženým podnikatelům, kteří například museli zavřít svoje provozovny, teď stát proplatí část nájemného – konkrétně polovinu činže za období od začátku dubna do konce června. Může jít až o 200 tisíc obchodníků. V polovině května se pak má spustit i záruční program COVID III, jenž je určen pro větší firmy, které mají do 500 zaměstnanců.

Na začátku týdne pak vláda odložila i povinnost evidovat tržby do konce letošního roku. Zkrátka nepřijdou ani společníci malých společností s ručením omezeným, kteří jsou postiženi krizí. Nově dosáhnou na příspěvek 500 korun denně.

Zuzana Švejdová, jak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme