Babišova odpověď ČSSD: Finanční správa kvůli dluhopisům provedla přes 1000 kontrol

Finanční správa ohledně jednokorunových dluhopisů provedla 1080 kontrolních úkonů a na dani doměřila 87 milionů korun, řekl po jednání vlády novinářům ministr financí Andrej Babiš z ANO. Ministr je přesvědčen o tom, že kabinetu spolu se svou náměstkyní a ředitelem správy Martinem Janečkem předložil o záležitosti vyčerpávající zprávu. Premiér si to ale nemyslí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 17:46 24. 4. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš.

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. | Foto: Filip Jandourek

Babiš neví, zda sociální demokraty svým vysvětlením uspokojil, věc totiž podle něj stále politizují. Opakované otevírání tématu považuje za organizovanou kampaň. "Finanční správa kontroluje korunové dluhopisy od začátku, udělali tam asi 1080 úkonů, nehrozí žádná lhůta z prodlení. Zkontrolovali 233 firem, doměřili daň ve výši 87 milionů korun a v případě, že spatřili trestný čin, tak určitě podají trestní oznámení," řekl.

Premiéru a předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi ale Babišova zpráva nestačí. V některých případech může prý hrozit promlčení. „S tím, co předložilo ministerstvo financí, spokojen nejsem a popravdě řečeno jsem byl velmi nemile překvapen nízkou úrovní toho materiálu, který byl dnes do vlády předložen. Očekával jsem analytický materiál ze strany daňové správy. To, co ministr financí předložil, je spíš politický pamflet," řekl Radiožurnálu Sobotka. Podle Babiše jde o pokračující kampaň ČSSD proti jeho osobě.

ČSSD v pátek vyzvala, aby Finanční správa zveřejnila údaje o kontrolách emisí dluhopisů v nominální hodnotě jedné koruny, vydávaných firmami v roce 2012. Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky v řadě případů mohlo být vydání obligací vedeno motivem vyhnout se daním. Sociální demokracie se obává toho, že případné daňové úniky by mohly být v létě promlčeny.

Problém korunových dluhopisů. Bohatí mohou obcházet daně a nic se jim nestane

Číst článek

Veřejnost se o jednokorunové dluhopisy začala zajímat v souvislosti s Babišem, který nakoupil tyto obligace své tehdejší firmy Agrofert za 1,5 miliardy korun. Na březnovou výzvu Sněmovny, aby do konce dubna vyvrátil "vážná" podezření z daňových úniků, chce Babiš do pátku poslancům odpovědět.

Babiš uvedl, že nechápe, proč by mu kvůli případu mělo hrozit odvolání z funkce ministra. Koaliční spolupráce podle něj stejně nefunguje už od té doby, co loni v létě ČSSD prosadila reorganizaci policie.

Možnost vydávání takzvaných nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ji v době, kdy byl ministrem financí, využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Později začaly stejně emitovat obligace i firmy. Úroky z těchto dluhopisů jsou osvobozeny od daně. Možnost vydávat obligace v nominální hodnotě jedné koruny skončila změnou zákona s rokem 2013.

Václav Štefan, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme