Zásadní rozsudek pro daňovou oblast? Soud se v daňovém sporu zastal firmy v údajném podvodném řetězci

Nejvyšší správní soud se zastal firmy Vyrtych, které finanční správa nepřiznala nárok na odpočet daně kvůli údajnému zapojení do podvodného řetězce. Podle soudu jde o zásadní rozsudek pro daňovou oblast. Uvedl, že není přípustné, aby úřad vyměřil daň fakticky komukoliv v libovolně dlouhém řetězci nebo aby se zaměřil na plátce, u kterého bude daňový výnos nejsnáze vymahatelný.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Podle finanční správy ale nelze rozhodnutí soudu vztahovat na všechny podvody s daní z přidané hodnoty.

Berní úředníci nebyli v Agrofertu na kontrole pět let, přišli až loni

Číst článek

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil rozsudek Městského soudu v Praze i předešlé rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství. Firma Vyrtych splnila veškeré podmínky stanovené pro přiznání nároku na odpočet.

Naopak finanční správa dostatečně jasně nedoložila, že firma věděla o podvodném jednání, účastnila se jej anebo se při uzavírání obchodu chovala neobezřetně.

Hledání vazeb

Podle NSS nelze požadavek evropské judikatury stran prověřování věrohodnosti obchodních partnerů extenzivně a bezmezně rozšiřovat na v podstatě nekonečný řetězec.

Finanční úřady kvůli korunovým dluhopisům kontrolují přes 400 firem, podaly i 25 trestních oznámení

Číst článek

Znakem podvodu ve smyslu evropské judikatury je to, že jeden z účastníků daň neodvede a další si ji odečte. Podle soudu však nelze za „jednoho" a „dalšího" automaticky považovat „kteréhokoli" z účastníků v řetězci obchodů. Vždy je třeba hledat vazby mezi neodvedením daně, nárokováním odpočtu a povědomím o možném podvodu.

„Opačným způsobem by byla zcela nepřípustně zakládána objektivní daňová odpovědnost kteréhokoli subjektu zapojeného v obchodním řetězci a odpovědnost za pohyb a osud zboží," uvedla soudkyně Lenka Matyášová.

Verdikt nelze vztahovat

Finanční správa: I přes nezákonné zajišťovací příkazy se firma FAU vědomě podílela na podvodech

Číst článek

„Při výběru daní při respektování výše uvedených zákonných jakož i ústavně vymezených limitů nelze akceptovat přístup správce daně, který postupuje tak, že daň vyměří fakticky ‚komukoli', respektive upřednostňuje její vybrání u toho daňového subjektu, u něhož je to z hlediska vymahatelnosti práva jednodušší a je zjevné, že daňový výnos bude zaručen," stojí v rozsudku NSS.

Podle mluvčí finanční správy Kateřiny Vaidišové nelze verdikt soudu vztahovat na všechny podvody s DPH. „Byly to právě konkrétní okolnosti daného případu, na základě kterých Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že nelze odepřít této firmě nárok na odpočet," uvedla mluvčí.

Finanční správa podle Vaidišové vždy respektovala názor, že nelze upřednostňovat výběr daně u firmy, u které je to z hlediska vymahatelnosti práva jednodušší.

Firma Vyrtych sídlí v Židněvsi na Mladoboleslavsku. Vyrábí svítidla.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme