Finanční správa odhalila půlmiliardový podvod s DPH, peníze se podařilo vybrat

Finanční správa odhalila půlmiliardový daňový únik u daně z přidané hodnoty. Celou částku se jí ale nakonec podařilo zajistit ve prospěch státu. Na rozsáhlém karuselovém obchodu se podílely desítky osob.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kontroloři odhalili umělý řetěz podniků v několika členských státech Evropské unie, včetně Německa a Dánska.

Firmy si mezi sebou prodávaly zboží tak, aby ho finanční správy jednotlivých zemí neodhalily. Do podvodu se zapojily i firmy s ročním obratem v miliardách korun vlastněné zahraničními majiteli.

„Šlo o odhalený karuselový obchod s komoditami obchodovanými na energetických trzích. Bylo zajištěno a vybráno 500 milionů korun. Celou tu částku jsme dokázali zachránit, takže realizátoři podvodu z toho nemají žádný prospěch,“ dodal generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Kontroly zaměřené na převodní ceny

Zároveň finanční správa v rámci letošní kontrolní akce zaměřené na transakce mezi členy nadnárodních skupin, takzvané převodní ceny, získala od firem na dani o 170 milionů korun navíc.

Podle Janečka se finanční správě během kontrol podařilo jedné velké firmě navýšit daňovou povinnost o 90 milionů korun.

„Další firmy v rámci akce podaly dobrovolně dodatečná přiznání, což vedlo k navýšení příjmů o dalších 80 milionů korun,“ dodal Janeček.

O zahájení akce zaměřené na správnost nastavení převodních cen mezi personálně nebo majetkově spojenými firmami informovala finanční správa už v únoru letošního roku.

Cílem je zabránit možným daňovým únikům, kdy si spřízněné firmy ve vzájemných transakcích upravují ceny tak, aby zdanitelný zisk plynul do země s nižší mírou zdanění. Kontroly budou pokračovat i příští rok.

Daňové příjmy stouply o zhruba 39 miliard korun

Ministerstvo financí také vybralo k polovině listopadu na daních o téměř 39 miliard korun víc než loni. Vzrostl příjem státu z daně z přidané hodnoty a z příjmů firem.

Daňové příjmy státu včetně sociálního pojištění tak dosáhly téměř 856 miliard korun, uvedl ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

„Už ke konci října to bylo skoro 50 miliard navíc. Pokud bychom zohlednili ty různé oběti, tak by to bylo dokonce až 70 miliard do otevřených rozpočtů,“ dodal Babiš.

Lepší výběr daní by mohl snížit schodek státního rozpočtu. Ten je pro letošní rok plánovaný na 100 miliard korun. Ekonomové ale odhadují, že by se nakonec mohl snížit na 70 až 80 miliard.

Jitka Hanžlová, ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme