Finanční správa při kontrolách převodních cen doměřila téměř miliardu korun

Finanční správa se v poslední době zaměřuje mimo jiné na daňové úniky prostřednictvím takzvaného agresivního daňového plánování. Informovali o tom ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Loni provedla Finanční správa 800 kontrol zaměřených na převodní ceny, což přineslo dodatečné doměření daně z příjmů ve výši 450 milionů. Za letošek doměřila navíc dalších 500 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky, peníze /ilustrační foto/

Bankovky, peníze /ilustrační foto/ | Foto: Česká národní banka

U převodních cen dochází k daňovým únikům, kdy si spřízněné firmy ve vzájemných transakcích upravují ceny tak, aby zdanitelný zisk plynul do země s nižší mírou zdanění. K tomu se využívají například i daňové ráje.

„Problematika transferových cen je celosvětově vnímána jako vysoce riziková oblast, která bývá nadnárodními skupinami využívána k ‘agresivnímu daňovému plánování‘ a často i k daňovým únikům. Proto se v poslední době na tuto oblast mnohem intenzivněji zaměřujeme,“ řekl Martin Janeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finanční správa posílila kontroly nadnárodních firem. Chce tak zabránit odlivu peněz, které v Česku firmy vydělají. Hostem ČRo byl ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček

Kvůli převodním cenám byla od roku 2014 zavedena nová příloha daňového přiznání k dani z příjmu právnických osob - přehled transakcí se spojenými osobami.

Data z tohoto přehledu umožňují Finanční správě lépe cílit daňové kontroly na potenciálně rizikové subjekty a transakce, což podle MF zefektivňuje samotnou kontrolu převodních cen. Úspěšnost těchto kontrol tak vzrostla v porovnání s předcházejícím rokem o 31 procent.

„Daňové subjekty navíc začaly samy podávat dodatečná daňová přiznání, ve kterých své daňové povinnosti narovnávají. To představuje další, pro státní rozpočet nezanedbatelný efekt této kontrolní akce,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme