Finanční trhy se podle průzkumů bojí levicových politiků

Země s levicovými vládami mají větší problémy s financováním svých dluhů. Finanční trhy jsou jim ochotny půjčovat za vyšší úrok než státům, kde vládne pravice. Vyplývá to z výzkumu, který zveřejnil ekonomický server Vox.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance

Finance | Foto: Free Digital Photos, watcharakun

Podle některých odhadů by se to mohlo projevit i ve Francii, pokud v ní tento týden v prezidentských volbách zvítězí socialista Francois Hollande.

Před finanční krizí z roku 2008 trhy mezi zabarvením vlád nerozlišovaly. Teď se ale obávají států, kde vládne levice. Ta je totiž podle nich náchylnější k vyššímu zadlužování.

Ekonomové Alberto Alesina a Daniel Nadler svůj výzkum provedli na jednotlivých amerických státech. Kalifornie si podle nich půjčuje výrazně dráž než třeba Virginie i kvůli tomu, že jí vládnou demokraté.

Toto zjištění podle nich platí i pro Evropu. Podle některých odhadů může nárůst úroků postihnout i Francii, pokud se prezidentem stane Francois Hollande.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme