Finanční trhy volby v USA výrazněji neovlivní

Volby do americké Sněmovny reprezentantů a do Senátu a očekávaná prohra Demokratů nebude mít na finanční trhy zásadní vliv. Podle ekonomů bude důležitější zítřejší jednání Americké centrální banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

„Pro trhy bude rozhodnutí centrální banky daleko zásadnější. Jinak v okamžiku, kdy bude šance na koherentnější hospodářskou politiku, tak to může být vnímáno jako pozitivní. Je to ale až druhořadé, mocnější je dnes centrální banka než prezident, tvrdí David Marek ze společnosti Patria.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakci finančních trhů na volby v USA diskutovali ekonomové David Marek ze společnosti Patria a Jan Čermák z ČSOB

Pokud ale Demokraté ztratí většinu v obou komorách parlamentu, výrazně to podle Jana Čermáka z ČSOB omezí snahy prezidenta Obamy o státem poháněné oživení ekonomiky.

„Nasměrovalo by to tyto snahy zásadně jiným směrem. Republikáni by narozdíl od prezidenta a jeho administrativy daleko více prosazovali daňové úlevy, než cestu přes vyšší vládní výdaje. Hned na začátku roku by tlačili na prodloužení daňových škrtů, které prosadil prezident Bush v roce 2002,“ myslí si Čermák.

Pokud ale Republikáni ovládnou jen jednu komoru parlamentu, zkomplikuje to podle něj oběma stranám prosazování jakýchkoli stimulů pro ekonomiku. „Strany by se musely společně dohodnout a to by bylo poměrně obtížné,“ míní ekonom Čermák.

Americkým aktivům se raději vyhněte

Podle Davida Marka trhy prohru demokratů očekávají, takže by nijak výrazně neměl reagovat ani kurs dolaru a cena akcií. Přesto Marek doporučuje se americkým aktivům raději vyhnout.

„Je lepší si počkat, jak volby skutečně dopadnou. Pokud je někde zvýšená míra nejistoty, je pro investora lepší poohlédnout se po aktivech jinde ve světě,“ doporučil Marek. Výsledky voleb ale podle něj nezvrátí zásadním způsobem současné trendy na finančních trzích.

„Vazby mezi cenami komodit a dolarem, vazby mezi jednotlivými trhy v zámoří, Evropě a jinde ve světě, zůstanou stejné. To platí před volbami a bude to platit i po volbách,“ soudí ekonom Marek.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme