Finanční trhy za posledních 20 let zrychlily, objemy narostly a transakce zlevnily

Kritici současného stavu na poli investování se domnívají, že finanční trhy většinové společnosti nic nepřinášejí. Podle amerického ekonoma Paula Krugmana dokonce byznys na finančních trzích a jeho obsluha spolykala víc peněz, než financování produkce zboží a služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční trhy s napětím čekají na kroky nové španělské vlády

Finanční trhy s napětím čekají na kroky nové španělské vlády | Zdroj: ČTK

Podle zástupce ředitele analytického centra Glopolis Ondřeje Kopečného boom finančních trhů uvolnil také spoustu kapitálu, který byl využitelný na hypotéky:

„To v západních společnostech nastartovalo růst nebo ho udrželo v plusových číslech. Na druhou stranu je pravda, že nám za poslední tři čtyři roky finanční trhy přerostly přes hlavu. Ta kontrola není úplně nejlepší a působí to ty problémy, se kterými se potkáváme dnes.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O finančních trzích mluvil ve Světě o jedné Rádia Česko zástupce ředitele Glopolisu Ondřej Kopečný

Právě analytické centrum Globolis dnes pořádá debatu o budoucnosti finančních trhů a také o tom, jak se za posledních 15 let změnily.

Rozdíl za poslední roky je například ten, že dnes se obchoduje v milisekundách, před 15 až 20 lety to bylo ve vteřinách.

„Nám se rozdíl nezdá tak veliký, ale pro finanční trhy je to obrovské zrychlení. I objemy několikanásobně narostly a najednou můžete obchodovat 24 hodin denně. Kapitál se přelévá z jednoho konce světa na druhý,“ uvádí výhodu Kopečný.

Globalizace byla podle něj ku prospěchu finančních trhů a jejich efektivity. „Finančníci si pod tím představují především pokles cen transakcí, takže obchodují levněji,“ dodává Kopečný.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme