Finančník Soros: EU má před sebou přibližně tři měsíce, pak se začne hroutit

Krize eura by mohla zničit celou Evropskou unii, šanci zachránit ji má Německo a jeho centrální banka. Na ekonomické konferenci v Trentu to prohlásil americký finančník George Soros. Podle jeho předpovědi má před sebou Evropská unie přibližně tři měsíce, pak se začne hroutit. Podobně na tom podle něj budou i finanční trhy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký finančník George Soros v Praze na 20. zasedání mezinárodního řídícího výboru Dekády romské inkluze 2005-2015

Americký finančník George Soros v Praze na 20. zasedání mezinárodního řídícího výboru Dekády romské inkluze 2005-2015 | Zdroj: ČTK

Finanční trhy včera nepatrně klesaly. Důvodem ale nebyl podle analytika společnosti Partners Aleše Tůmy odhad amerického finančníka Sorose:

„Nemyslím si, že by to bylo přímo v reakci na pana Sorose. Když se podíváte na to, co předvádí evropští lídři a ti naši, s krabicí vína nevyjímaje, tak z toho jímá hrůza. Nepotřebujeme k tomu pana Sorose.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Výroky amerického finančníka okomentoval analytik společnosti Partners Aleš Tůma

Vyjádření podobných finančních autorit, jako je George Soros, podle něj nemůže ovlivnit náladu na finančních trzích a na burzách. Naopak, kdyby šlo o osobu, jako je například ředitel Evropské centrální banky Mario Draghi nebo jiná centrální autorita, tak by vliv na trhy byl velký.

„Pan Soros už v podstatě spravuje jen soukromé peníze. Už není příliš aktivní na veřejném trhu. Nemyslím si, že by trhy reagovaly přímo na něj,“ říká Tůma.

George Soros se proslavil zejména útokem na libru v roce 1992, kdy se přetlačoval s Bank of England o kurz libry. Situace v eurozóně je dnes podle Tůmy daleko složitější.

„Ten problém má daleko víc aspektů, je tam daleko víc možných výsledků. Nemyslím si, že by se nějakým jedním vyjádřením, snažil ve svůj prospěch ovlivnit trhy, že by to měl tak jednoduché, jako to měl před těmi dvaceti lety,“ myslí si Tůma.

George Soros dává Evropské unii tři měsíce. Pokud pak začne mít problémy, věští je i finančním trhům. Turbulence se podle něj nevyhnou žádné světové burze.

„Nervozita na trzích je patrná v podstatě poslední měsíce a roky. V permanentní krizi žijeme od roku 2007, to není nic nového. Samozřejmě, že pokud evropští lídři nepřijdou s nějakým skutečně kredibilním plánem, jak situaci řešit, tak je nepochybné, že se nervozita vyhrotit může,“ dodává Tůma.

Poselství o brzkém konci Evropské unie obletělo sociální sítě a na Twitteru se stalo nejpřeposílanějším příspěvkem.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme