Finančník založil soukromou protikorupční nadaci

Vysoká míra korupce v České Republice přiměla finančníka Karla Janečka, šéfa společnosti RSJ Algorithmic Trading, k neobvyklému kroku. Rozhodl se vytvořit soukromou protikorupční nadaci, která by měla podporovat lidi, kteří se nebudou bát hledat důkazy a vystoupí proti ekonomicky významné korupci ve veřejné správě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplatek

Úplatek | Foto: Rádio Praha

Podpora za významnější kauzy by se měla podle představ Karla Janečka pohybovat ve statisících korun, u těch nejvýznamnějších by mohla dosáhnout až milionu korun. Prvním oceněným má být Libor Michálek, který nedávno upozornil na korupční praktiky ve Státním fondu životního prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finančník Karel Janeček mluví o své protikorupční nadaci v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

„Ceny, které bude nadační fond dávat, budou výhradně ceny za korupci ve státní správě a bude to řešit výhradně úředníky, kteří přijímají úplatky, ne ty, kteří jsou donuceni dát úplatek. V žádném případě nás také nezajímá korupce mezi firmami, tu ať si řeší akcionáři,“ zdůraznil Karel Janeček.

Nápad na protikorupční nadaci měl Karel Janeček podle svých slov už dlouho. Nadační fond Karla Janečka pro vědu a výzkum bude financovat sám jeho zakladatel. Pokud jde o Fond proti korupci, Karel Janeček očekává, že příspěvky budou přicházet i od jiných subjektů.

„Hodně lidí je tím opravdu nadšeno. Věřím, že spousta lidí přispěje do fondu, který bude pomáhat ochraňovat jejich peníze – ty, které platí na daních. V ideálním případě mám takovou vizi, že Nadační fond proti korupci by se mohl stát jakýmsi klubem úspěšných a férových podnikatelů,“ řekl.

Jan Richter, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme