Epidemie koronaviru proměnila vyplácení firemních benefitů. Některé firmy je úplně zrušily

Epidemie koronaviru změnila také nabídku pracovních benefitů. Hlavně některé větší společnosti se teď snaží svým zaměstnancům ulehčit práci z domova a přispívají jim třeba na vybavení kanceláře nebo taky na účty za energie. Jiné firmy ale výhody pro svoje pracovníky dočasně omezily nebo je zrušily úplně.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto.

Někteří zaměstnanci musejí už přes rok pracovat z domova (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Přesně před rokem zavřel Jan Šimků dveře svojí kanceláře a začal pracovat na home office. Benefity, jako jsou třeba stravenky nebo příspěvek na penzijní připojištění, mu zůstaly. Jeho zaměstnavatel mu navíc nabídl i další bonusy, které může využívat na dálku přes počítač. Třeba předplatné na on-line divadelní představení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o benefitech v době epidemie koronaviru

„Kromě standardních benefitů teď každý měsíc dostáváme do cafeterie 400 korun navíc jako covid příspěvek, který využívám na cvičení on-line, abych se udržoval ve formě. Máme také možnost získat on-line terapii zdarma a hodně se mi líbilo, že jsme podpořili česká divadla a každý jsme dostali předplatné na Dramox.cz na měsíc,” říká Šimků.

Vedle zábavy se do popředí dostávají hlavně benefity spojené se zdravím a prevencí. Některé firmy například hradí svým zaměstnancům léky a výživové doplňky. Zajišťují ale taky bezplatné zdravotní konzultace. To je třeba případ společnosti Sodexo Benefity.

„Před časem jsme zavedli například službu Ulékaře.cz, kde mohou lidé konzultovat s lékařem on-line nebo se objednat ke specialistovi. Podporujeme on-line terapie a připravujeme festival zaměřený na psychické zdraví. Letos jsme také přidali navíc volno v den narozenin. Díky stravenkové kartě naši zaměstnanci mohou od minulého roku využívat rozvoz potravin i jídla u největších hráčů na trhu,“ doplňuje mluvčí podniku Tereza Knířová.

Španělsko se stane první evropskou zemí, která bude experimentovat s čtyřdenním pracovním týdnem

Číst článek

Nonstop pomocnou linku zdarma zavedla pro svoje pracovníky třeba Česká spořitelna. A zájem je velký. Podle mluvčího společnosti Filipa Hrubého jen loni využily pomoc terapeutů tisíce zaměstnanců.

„V loňském roce poskytli konzultanti a terapeuti naší linky více než 4000 konzultací pro naše zaměstnance, které se zhruba ve čtvrtině případů týkaly negativních dopadů pandemie na zvládání stresů, nastavení rovnováhy mezi prací a osobním životem, syndromu vyhoření a nebo vztahových problémů na pracovišti a v rodinném soužití,” vysvětluje Hrubý.

Firmy přispívají taky na donáškové stravovací služby nebo na asistenty, kteří vyřídí třeba poštu nebo vyzvednou děti ze školky. A přibývá podniků, které zaměstnancům dotují i výdaje spojené s prací z domova.

Home office prohlubuje nerovnosti, uvádí studie Mezinárodního měnového fondu.

Číst článek

Podle průzkumu pracovního portálu Profesia.cz dostává na home office alespoň nějaký příspěvek už přes 10 procent pracovníků. Zároveň ale vzrostl i počet firem, které naopak nabídku benefitů zúžily.

„Zatímco od roku 2016 až do loňského roku klesal počet zaměstnanců, kteří nemají žádné benefity. Konkrétně to bylo z 23 procent na loňských 13 procent. Letos tento podíl zase vzrostl opět na nějakých 20 procent,“ doplňuje Michal Novák z Profesia.cz. A pokračuje: „Důvodem, proč se zvýšil podíl lidí bez benefitů je snaha firem ušetřit. Snížení počtu benefitů je jednou z prvních možností, jak řešit nelehkou situaci firem v této době, aby se vyhnuly propouštění nebo snižování mezd.”

Podle aktuálního průzkumu společnosti Manpower Group plánuje v letošním roce propouštět svoje zaměstnance zhruba pět procent firem. Naopak zvýšení počtu nových pracovníků očekává 13 procent zaměstnavatelů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme