Firma Alcentra chtěla dát za OKD půl miliardy. Stěžuje si Sobotkovi a zvažuje arbitráž

Americká firma Alcentra ze skupiny BNY Mellon tvrdí, že chtěla za krachující těžební společnost OKD nabídnout nejméně 500 milionů korun. Firmě podle portálu Euro.cz proto vadí, že vláda má ve středu hlasovat o návrhu, aby OKD koupil státní podnik Prisko za 80 milionů. Obrátila se proto dopisem na premiéra Bohuslava Sobotku. V něm uvedla, že zváží mezinárodní arbitráž. Sobotka ale nevidí důvod dopis komentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

„Já myslím, že tato firma by se primárně měla obracet na insolvenčního správce, na věřitelský výbor, na management OKD, protože vláda není v pozici někoho, kdo by prodával OKD. Skutečně OKD je dnes součástí insolvenčního řízení a to vláda žádným způsobem ovlivňovat nemůže,“ řekl Sobotka.

Zda firma Alcentra nabídku skutečně chce podat či zda zvažuje arbitráž, se Radiožurnál ptal jejího mluvčího. Dotazy si nechal poslat písemně, zatím ale neodpověděl. O nabídkách zájemců o OKD bude rozhodovat vedení firmy, insolvenční správce a věřitelé příští týden. Kromě státu se o koupi zajímá ještě firma EP Industries Daniela Křetínského a zahraniční hedgeový fond.

OKD je od loňska v úpadku. Věřitelé podniku schválili reorganizaci. Pro její úspěch je nezbytné, aby do firmy vstoupil strategický investor. Vedení OKD ho několik měsíců hledalo, avšak minulý měsíc napsalo společnosti Prisko, že nedostalo žádnou nabídku, která by úspěšnou reorganizaci umožňovala.

'Vyšší cena, než mohlo OKD očekávat'

Portál Euro uvedl, že konsorcium, jehož byla Alcentra součástí, podalo 1. března nabídku na odkup veškerého provozního majetku OKD za kupní cenu dosahující minimálně 540 milionů korun. Navržená kupní cena byla podle firmy výrazně vyšší, než jakou mohlo OKD očekávat.

"Pokud by snad výsledkem výběrového řízení měla být skutečnost, že OKD bude prodáno státnímu subjektu, který se výběrového řízení vůbec neúčastní, a to za horších podmínek, než nabízí náš klient, pak náš klient nebude mít jinou možnost než zvážit další prostředky obrany svých oprávněných zájmů, a to i prostřednictvím mezinárodní arbitráže," napsal podle portálu zástupce Alcentry v dopise premiérovi.

Na společném návrhu na řešení situace černouhelné firmy se dohodla ministerstva financí (MF) a průmyslu (MPO). Společný kompromisní návrh ve středu mají předložit vládě. Za stát podle dohody podá nabídku na koupi OKD společnost Prisko, v němž vykonává vlastnická práva MF. Diamo, ve kterém vykonává vlastnická práva MPO, se bude podílet na procesu útlumu dolů.

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V podniku se dál těží uhlí, pracuje v něm téměř 7500 kmenových zaměstnanců a více než 2700 pracovníků dodavatelských firem. Firma už udělala řadu úsporných opatření, jedním z nich bylo minulý týden ukončení těžby ve ztrátovém Dole Paskov na Frýdecko-Místecku.

ČTK, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme