Firma Blackberry odvrátila omezování svých telefonů v Saúdské Arábii

Společnosti Blackberry se podařilo odvrátit zákaz datových služeb u svých takzvaných chytrých telefonů v Saúdské Arábii. Tamním úřadům vadilo, že nemají přístup k záznamům o komunikaci, protože servery Blackberry jsou umístěné v Kanadě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: Comstock Images

Jak píše blízkovýchodní tisk, kompromis předpokládá ze strany kanadské společnosti průlomový krok - měla by některé své počítače přesunout do Saúdské Arábie.

V zemi používá Blackberry asi tři čtvrtě milionu lidí. Mnoho z nich se netajilo radostí z toho, že přístroje posílají kódované informace, a že je místní úřady nemohou monitorovat.

Jenže Rijád si zase stěžoval, že systém mohou využívat třeba teroristé. Úřady proto hrozily, že u Blackberry umožní pouze telefonování, a že zablokují posílání vzkazů nebo přístup na internet.

Opatření mělo začít platit už v pátek. Místo toho prý ale odborníci testují, jestli bude možné umístit server Blackberry také v Saúdské Arábii, a zpřístupnit tak záznamy domácím tajným službám.

Omezení Blackberry mezitím zvažují i Spojené arabské emiráty, Indie nebo Indonésie.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme