Firma Foxconn musela kvůli potyčce zaměstnanců uzavřít továrnu v Číně

Tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn byl donucen pozastavit výrobu v továrně v Tchaj-jüanu v severočínské provincii Šan-si. Důvodem byla rvačka zaměstnanců, která přerostla v nepokoje, do kterých se zapojilo až dva tisíce lidí. Policii trvalo asi čtyři hodiny, než dostala situaci pod kontrolu, nejméně 40 lidí bylo zraněno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci čínské továrny Foxconn uklízejí rozbité sklo po noční potyčce

Dělníci čínské továrny Foxconn uklízejí rozbité sklo po noční potyčce | Zdroj: Reuters

Tchajwanský majitel společnosti Foxconn koupil u nás zámeček v Roztěži, který kdysi patřil Svazu novinářů, postavil zde golfové hřiště a celkem nedaleko i továrnu.

Těžiště výroby je ale v Číně, kde má Focxonn několik továren. Firma dodává součástky firmám Apple, Hewlet-Packard, Dell nebo Microsoft. Právě v uzavřené továrně v Tchaj-jüanu vznikají komponenty pro nový telefon iPhone 5 společnosti Apple.

Důvod sporu je zatím vyšetřován, údajně došlo k osobnímu sporu na ubytovně, který přerostl v obří potyčku, kterou se podařilo ukončit až po čtyřech hodinách a zásahu 5000 policistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Milan Slezák komentuje na rádiu Česko situaci v čínské továrně firmy Foxconn

Je možné, že nepokoje v továrně souvisí s nespokojeností Číňanů s pracovními podmínkami, konkrétně u Foxconnu několik takových případů v minulosti.

Letos se poprala asi stovka zaměstnanců v podnikové jídelně v Čcheng-tu v jihozápadní Číně, loni se zase o Foxconnu mluvilo v souvislosti se sérií sebevražd.

Kvůli stížnostem dělníku najala firma Apple auditora, který měl podmínky v továrnách Foxconnu prověřit. Ten zjistil, že v určitých závodech pracují čínští dělníci až 60 hodin týdně, někde si dělníci také stěžovali na špatné pracovní prostředí.

Foxconn se na základě auditu rozhodl zlepšit pracovní podmínky a začal také zvyšovat mzdy zaměstancům. Možná ale změny nepřicházejí dostatečně rychle, což mohlo vést dělníky k frustraci.

Milan Slezák, Ivana Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme