Firma Hamé se soudí v Rusku o značku svých paštik

Paštiky Hamé, nebo paštiky „Náše“? Česká firma o to vede spor v Rusku, kde konkurenční výrobce prodává tohle zboží s logem, které se nápadně podobá známé tuzemské značce. Jen v něm písmeno „em“ otočili vzhůru nohama a v azbuce tak vzniklo „š“. Tedy místo „Hamé“ vzniklo ruské „Náše“. Podobnost je do očí bijící, ale moskevský arbitrážní soud, na nějž se česká společnost obrátila, dal za pravdu Rusům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé před stanicí metra Park kultury v Moskvě.

Lidé před stanicí metra Park kultury v Moskvě. | Foto: Adéla Havránková

„Tento falzifikát se objevil v listopadu a v prosinci 2009. Po vyprodání první dodávky se další objevila letos v lednu,“ řekl generální ředitel Hamé Foods v Rusku Vladimír Miesler.

Česká firma podala žalobu k arbitrážnímu soudu v moskevské oblasti a současně stížnost antimonopolnímu úřadu. Podnikla i další kroky k ochraně své známky.

„Ruské úřady si přehazovaly tento problém z ruky do ruky. Jediná naše naděje zůstala u arbitrážního soudu. Rozhodnutí jsme už neoficiálně obdrželi, v písemné formě bychom jej měli obdržet do týdne. Naše žaloba byla zamítnuta nám z nepochopitelných důvodů,“ uvedl Vladimír Miesler.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitel Hamé Foods v Rusku Vladimír Mielser v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

Firma Hamé pracuje podle jeho slov na ruském trhu již sedm let a patří k základním prodejcům paštik na celém území Ruské federace. Drží zde třicet procent trhu.

Záměr konkurenční firmy Ruzkom byl podle Vladimíra Mieslera jasný: využít známého loga a značky a oklamat spotřebitele. Podobnost se značkou Hamé je totiž tak vysoká, že běžný člověk je zcela oklamán.

Hamé Foods v Rusku se hodlá proti rozhodnutí arbitrážního soudu odvolat u apelačního soudu. „Budeme žádat, aby soud znovu přezkoumal všechny námi předložené důkazy,“ dodal generální ředitel.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme