Firma Huawei žaluje Spojené státy. Nelíbí se jí zákaz jejich výrobků ve federálních úřadech

Čínský technologický gigant Huawei tvrdě vyrazil do boje se Spojenými státy. Firmě se nelíbí, že americká administrativa považuje výrobky Huawei za bezpečnostní riziko a zaměstnanci federálních úřadů je nesmí používat. Firma Huawei proto Spojené státy zažalovala.

Tento článek je více než rok starý.

Washington/Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova firmy Huawei v Kanadě

Ilustrační foto | Foto: Chris Wattie | Zdroj: Reuters

Firma Huawei má od loňského srpna omezený přístup na americký trh, který zaručilo přijetí zákona o národní obraně. Tento právní předpis se týká i rivala Huawei, menší firmy ZTE.

Huawei považuje postup Spojených států za protiústavní. Podle čínské firmy brání Spojené státy takovou legislativou rovné soutěži a v konečném důsledku tak poškozují americké spotřebitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Firma Huawei žaluje Spojené státy. Nelíbí se jí zákaz jejich výrobků ve federálních úřadech. Téma pro Marii Štenglovou

Američané se ale obávají, že zařízení Huawei mají prolomitelnou autentizaci, což velmi laicky znamená, že se například některá univerzální hesla a zámky telefonů dají obejít. A tím pádem může Čína produkty Huawei používat ke špionáži.

Takový problém se softwarem a hardwarem Huawei řešilo i Česko.

V prosinci před používáním čínských zařízení varoval Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. Huawei se bránila a do Česka poslala dopis, ve kterém požadovala zrušení varování.

Zákaz ve Spojených státech ale firmu přecejen trápí mnohem více. I proto jeden ze šéfů firmy Kuo Pching věnoval americké administrativě část svého projevu na světové mobilní konferenci v Barceloně.

Babiš v CIA jednal s ředitelkou. Domlouval i spolupráci na umělé inteligenci na Marylandské univerzitě

Číst článek

„Huawei nikdy nemontoval do svých zařízení systém pro špehování. A nikdy to dělat nebude. Spojené státy nemají pro svá tvrzení, že to děláme, žádný důkaz,“ prohlásil minulý týden.

Nyní Kuo Pching oznámil, že americký Kongres stále nedodal žádné relevantní důkazy, a Huawei proto nezbývá nic jiného, než celý problém předat soudům.

Texaský federální soud, ke kterému Huawei podalo žalobu, teď dokumenty prozkoumá. Firma požaduje, aby soud zvrátil část zákona o národní obraně. Je také možné, že Huawei podá stížnosti ještě i jinde, protože vedení firmy oznámilo, že je připravené bránit se u soudů i prostřednictvím mezinárodní arbitráže.

Huawei ale nehraje jen o americký trh, nýbrž o celosvětovou prodejnost. Spojené státy se totiž o nebezpečnosti čínských produktů snažily přesvědčit i své partnery. Firmě kvůli tomu třeba hrozí, že v Evropě bude firma vyřazená z budování sítě nové generace 5G.

SÍTĚ 5G

Zkratka označuje sítě páté generace bezdrátových systémů, které by měly být rychlejší a stabilnější než současné 3G a 4G (LTE). Za lídry v oblasti sítí 5G jsou kromě Huawei považovány také například společnosti Qualcomm (USA), Nokia (Finsko) nebo Ericsson (Švédsko).

Čínská společnost nelenila, a aby si získala evropské vládní představitele, otevřela ve středu v Bruselu centrum kybernetické bezpečnosti. To má fungovat pro výzkum, vývoj a prezentaci bezpečnostních postupů. Má také usnadňovat komunikaci Huawei se strategickými partnery.

A firma se pochopitelně snaží i vylepšit svůj obraz – po celém světě spustila rozsáhlou reklamní kampaň, která má dokázat, že Huawei nepředstavuje bezpečnostní riziko.

Marie Jakšičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme