Firma Lego rozšíří výrobu v Česku. A přijme další zaměstnance

Světoznámá firma Lego posílí svou přítomnost v Česku. V říjnu otevřela v Kladně novou továrnu a už chystá výstavbu další. To se projeví i v nabídce nových pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lego projekt - Vysoké Mýto

Lego projekt - Vysoké Mýto | Foto: Lukáš Peška

Společnost Lego teď zaměstnává zhruba dva tisíce lidí, příští rok chce přijmout dalších až 250 nových pracovníků a tak, jak se bude postupně rozšiřovat, počítá do roku 2015 každý rok s dalšími dvěma stovkami lidí navíc.

Celkově Lego zaměstnává 11 tisíc lidí, z toho 7 tisíc v Evropě. Lego má ve světě 4 továrny, kladenská je pro firmu druhá největší na světě, po rozšíření bude největší. Podle informací dnešních Hospodářských novin firma do její výstavby investuje miliardu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozmachu firmy Lego v Česku mluvil redaktor Jaroslav Skalický

Samotné kostičky z lega se v Česku nevyrábí, přicházejí z Dánska a Maďarska. U nás se dekorují, balí do sáčků a krabic. Lidé tady také montují postavičky z lega. Kromě toho tady působí ústředí pro ruský a východoevropský trh, které se velmi dynamicky rozvíjí.

Letos v Česku Lego zřídilo centrálu pro výzkum a vývoj, ten se nebude ale týkat výroby hraček a lisování, ale vývoje přístrojů a technologií, které slouží k balení stavebnic.

Od roku 2008 má Lego v Jirnech u Prahy centrální sklad, odkud posílá stavebnice do 130 zemí světa, kromě Evropy také do Asie a Austrálie, jejich hodnota je v desítkách miliard korun.Takže se dá říct, že po Škodě Auto je to v penězích druhý největší exportér z Česka.

Prodej dánských hraček jde nahoru, od roku 2005, kdy byla firma v krizi roste ročně dvouciferným tempem. Firma existuje 80 let a loni vydělala svým majitelům, což jsou potomci zakladatele Oleho Kirka Christiansena v přepočtu 14 miliard korun. Češi loni nakoupili lego za víc než 400 milionů korun.

Slovo lego pochází z dánského ‚leg godt‘, tedy dobře si hrát.

Jaroslav Skalický, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme