Firma roku Libereckého kraje vyrábí bylinkové sirupy

Firmou roku 2013 se v Libereckém kraji stala jablonecká společnost Kitl. Zabývá se prodejem bylinných likérů a sirupů a provozuje muzeum věnované tajemnému lékaři Janu Kittelovi. Živnostníkem roku 2013 je podnikatel Martin Jindrák z Rychnova u Jablonce nad Nisou. Ten porotu uchvátil svými projekty na energeticky úsporné rodinné domy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bylinky, bylinkový čaj

Bylinky, bylinkový čaj | Foto: Fotobanka stock.xchng, Zsuzsanna Kilian

Oba letošní výherci začínali netradičně. Majitel firmy Kitl Jan Vokurka opustil dobře placené místo v nadnárodní společnosti a rozhodl se podnikat:

„Měl jsem drahé auto, velký plat, jezdil jsem po Evropě. Ale vždy jsem toužil dělat něco vlastního, něco tvořit. V roce 2005 jsem odjel do Indonésie, prolézal jsem trhy, hledal inspiraci, ale pořád jsem nemohl nic kloudného najít.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Firmu i živnostníka roku představila Eva Malá

„Až jednou moje žena povídá, a nechtěl bys dělat nápoje z bylinek? Já jsem řekl, to je úplná blbost. Dva dny na to, horko, jedu v autobuse, se mi to vrátilo zpátky do hlavy a uvědomil jsem si, že to je vlastně geniální nápad.“

Firma se specializuje na výrobu bylinných alkoholických i nealkoholických nápojů nebo mastí. Teď k tomu přidává i sirupy.

„Lidi už nechtějí kupovat chemické limonády, tahat si to v petkách domů. Já prostě věřím, že lidi budou pít vodu z kohoutku, kohoutkovici. To je moje vize, stát se nejlepším výrobcem sirupů v České republice."

Prosperita firmy a také statečnost, to podle porotce Tomáše Moravce oslnilo porotu:

„Porota ocenila odvahu majitele této společnosti prakticky změnit jeho životní styl. Tento člověk měl vybudovanou velice slušnou kariéru. Díky jeho vnitřní motivaci, vrhnul se do podnikání prakticky od píky."

Živnostník roku 2013 Martin Jindrák se porotě zalíbil hlavně proto, že se věnuje projektování takzvaně pasivních domů. Postavil také první energeticky úsporný dům v České republice.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme