Firma Viamont skončila v insolvenci. Dříve přitom dosáhla na miliardové zakázky

Stavební firma Viamont, kterou založil bývalý ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček, je v insolvenci. Rozhodl tak Krajský soud v Ústí nad Labem. Státu firma dluží skoro 54 milionů korun, má ale i další statisícové pohledávky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový majitel Slavie a bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček

Nový majitel Slavie a bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček | Zdroj: ČTK

Insolvenční návrh podalo samo vedení společnosti. Příčiny úpadku vidí v současné špatné ekonomické situaci a v úbytku zakázek. Firma si stěžuje ale také na to, že ji poškodila negativní kampaň související s osobou někdejšího ministra.

Ještě v době, kdy Řebíček vedl resort dopravy, přitom získala především jedna dceřiná stavební společnost Viamontu veřejné zakázky v hodnotě víc než tří miliard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Spurný z Respektu přiblížil firmu Viamont

„Tam jsou možné dva výklady. Za prvé samozřejmě firmu Viamont vlastnil Aleš Řebíček a během jeho působení na ministerstvu dopravy dostala tato firma zakázky zhruba za devět miliard. A je možné, že od doby, kdy odešel Aleš Řebíček, tak jaksi tok veřejných zakázek vyschl. A druhá možnost je, že firma byla nějakým způsobem vytulenována,“ domnívá se Jaroslav Spurný z Respektu. Pravděpodobnější je podle něj druhá možnost.

Od roku 2010 jsou majitelem Viamontu Inženýrské a dopravní stavby Olomouc – i v jejich vedení Řebíček působil. Další dceřiné společnosti Viamontu se většinou přejmenovaly a pokračují jako součást koncernu IDS.


Veronika Sedláčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme