Firmám chybějí techničtí pracovníci. Na rekvalifikace ale stát dává méně peněz

Firmy si stěžují, že jim chybějí technicky vzdělaní pracovníci. Do toho se zvyšuje nezaměstnanost, nejvíce ve stavebnictví a dopravě. Situaci na trhu práce můžou podle odborníků zlepšit rekvalifikace, do nich ale stát loni investoval zhruba o polovinu méně peněz než v předchozím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

svařování, svářeč při práci

svařování, svářeč při práci | Foto: Eva Odstrčilová

Pavel Macháček z východních Čech vystudoval původně strojní průmyslovou školu. Před osmi lety se ale z různých důvodů rozhodl, že bude podnikat sám na sebe. Byl na čas bez zaměstnání a přes úřad práce šel na rekvalifikační kurz. Na trhu zaplnil jedno z mnoha chybějících míst v oboru, který je částečně spojený se stavebnictvím.

„Zhruba jsem věděl, v čem bych se chtěl pohybovat, a absolvování toho kurzu byla podmínka k tomu, aby člověk mohl zažádat o bezúročnou půjčku. S tím, že ten podnikatelský záměr se nějakým způsobem přehodnotil, jestli to vůbec je funkční, jestli to má smysl. A na základě toho byla poskytnuta bezúročná půjčka,“ říká Pavel Macháček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na trhu práce chybějí technicky vzdělaní pracovníci. Natáčel o tom Jan Beneš z ekonomické redakce

Půjčka i kurz mu tehdy zajistily rozjezd podnikání. Úřad práce loni investoval do rekvalifikací 146 milionů korun. Předloni částka přesáhla 300 milionů. Letos je ale objem už o něco vyšší - během prvních osmi měsíců se přiblížil ke 200 milionům.

Během prvního pololetí letošního roku přišlo na kurzy téměř 18 tisíc lidí. Úspěšně jich rekvalifikaci zakončilo zhruba 10 tisíc. Nejvíce se lidé chtějí vzdělávat v oblasti výpočetní techniky, jak potvrzuje mluvčí generálního ředitelství Úřadu práce Kateřina Beránková.

„Jsou to základní počítačové dovednosti, kde bylo zhruba 3500 účastníků, zdravotní a sociální oblast s 2100 účastníky, pak jsou to svářečské kurzy, speciální počítačové dovednosti. V kurzu jsou samozřejmě i obory jako účetnictví a zájem je i o řidičské průkazy od skupiny C, to znamená včetně profesních průkazů,“ přibližuje Beránková.

Srovnání situace na trhu potrvá několik let

Firmy ale stále hůře shánějí elektrikáře, zámečníky, strojaře nebo IT specialisty. Školy totiž podle odborníků nabízejí jiné profese, než potřebují podniky. Podle Miloše Rathouského ze Svazu průmyslu a dopravy bude trvat několik let, než se ve správném bodě střetnou nabídka s poptávkou.

„Řešení té věci bude trvat tři až pět let, pokud se nastaví ty struktury a kapacity oborů podle požadavků trhu práce. Takže je to dlouhodobý trend, který je podpořen také tím, že generace technicky vzdělaných odborníků zrovna odchází do důchodu a není, kdo by je nahradil. Tyto dva trendy se vlastně potkávají, a tím se každý rok neustále zvyšuje nedostatek technicky vzdělaných odborníků,“ vysvětluje Rathouský.

Třeba průmysl, který zaměstnává zhruba 35 procent ze všech pracujících lidí v Česku, potřebuje teď podle Svazu průmyslu a dopravy až 50 procent dobře vzdělaných a zkušených pracovníků. Ministerstvo práce a sociálních věcí už dříve spustilo projekt, který by měl podpořit odborný rozvoj zaměstnanců ve firmách.

Vedle toho má resort i podpůrný program pro firmy. Ty by měly mít větší šanci zachovat pracovní místa. Kvůli administrativní náročnosti se ale do něho podle Svazu průmyslu a dopravy nahlásilo málo firem, které vyčerpaly jenom 11 milionů korun. Celkový rozpočet projektu je přitom 400 milionů.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme