Firmám chybí zaměstnanci. Shánění lidí komplikují české předpisy, tvrdí studie

Českým podnikům chybí zaměstnanci. Při rekordně nízké nezaměstnanosti těžko obsazují pracovní místa. Přitom se nedaří kvůli zdlouhavým povolovacím procedurám získávat lidi ze zahraničí. V tom český stát zaostává za jinými evropskými zeměmi. Dokládá to studie společnosti Hays.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovník (ilustrační foto)

Pracovník (ilustrační foto) | Foto: Voltamax | Zdroj: Pixabay

Nedostatek zaměstnanců pociťují podniky v mnoha zemích. V poslední době ale pomáhají snižovat nedostatek pracovních sil po celém světě migranti. Především ti vzdělaní.

Vyplývá to z pravidelné studie, kterou už šestým rokem vydává personálně poradenská společnost Hays. Ta srovnává vývoj pracovních trhů ve 33 zemích.

Ze studie například vyplývá, že Česká republika v podílu vzdělaných zahraničních zaměstnanců zaostává.

Proces udělování povolení je zdlouhavý

Příchod zahraničních zaměstnanců v mnoha zemích působí jako protiváha stárnoucí domácí populace. Přesto nedostatek vhodných pracovních sil trvá a mnoho firem tak má stále potíže s hledáním potřebných odborníků pro specializovaná pracovní zařazení, uvádí studie.

Ovšem zatímco v Evropské unii žije a pracuje 29 % vysokoškolsky vzdělaných specialistů, kteří se narodili v jiné zemi, a jejich počet meziročně o 3 % vzrostl, v České republice je to podstatně méně. 1,5 % ze zaměstnanců v Česku jsou cizinci s vysokoškolským vzděláním, potvrdil Radiožurnálu ředitel personálně poradenské společnosti Hays v ČR Ladislav Kučera.

Počet zahraničních zaměstnanců v Česku roste. Je jich už téměř 400 tisíc

Číst článek

 „My potřebujeme posílit účast na pracovním trhu České republiky. Stárne nám populace, máme obrovský nárůst pracovních míst, které nejsme schopni pokrýt, a opravdu nejen v té nekvalifikované části, ale i v kvalifikovaných pozicích. Takže se musíme trochu koukat za hranice našeho státu na to, abychom byli schopni přilákat a pak udržet kvalifikovanou pracovní sílu,“ říká Kučera.

Jenže ačkoli je u nás nejnižší míra nezaměstnanosti v EU a podniky si dlouhodobě stěžují na potíže se získáváním pracovníků ze zahraničí, proces udělování pracovních povolení je stále zdlouhavý, upozornil prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

„Je to složité pořád stejně. My právě projednáváme, aby se ta situace nějakým způsobem zlepšila, aby se ten proces zjednodušil a zejména zrychlil. Pořád to jde pomalu a v některých zemích to nejde téměř vůbec. Třeba například z Vietnamu. My bychom potřebovali i z Mongolska, z Běloruska,“ vysvětlil Radiožurnálu Wiesner.

Zákázky jsou, lidé ne

Podniky mají zakázky, ale nemají dostatečné personální kapacity, aby je dokázaly vyrobit. A čas, po který musí čekat na povolení pro zaměstnance, snižuje jejich schopnost zakázky splnit. A bojí se, že kvůli tomu přijdou o zákazníky.

Přitom si firmy vhodné budoucí zaměstnance samy v zahraničí vybírají. A to platí i pro vysoce kvalifikované pracovní síly. Jenže naráží na zdlouhavý a zkostnatělý administrativní proces.

Česko láme rekordy. Nezaměstnaných je nejméně od roku 1998. Ceny rostou nejvíc za 5 let

Číst článek

„Stát nebo určité instituce potvrzují, že ten daný člověk má kvalifikaci – není to ponecháno na společnosti, která si toho člověka vybere, ale na základě dokladu univerzity, kterou ten člověk vystudoval. Ten doklad se nostrifikuje u nás v Čechách a to trvá poměrně dlouhou dobu,“ popsal Ladislav Kučera ředitel společnosti Hays.

Nostrifikace - neboli ověření - vzdělání trvá podle Kučery 5 až 8 měsíců. To je ale pro budoucího zaměstnavatele příliš dlouhá doba. Lépe je na tom například Irsko.

Pro České podniky to není dobrý předpoklad zejména v době, kdy se blíží přechod na digitalizaci. To bude znamenat velké změny pro pracovní trh. Ovšem i v této oblasti podle průzkumu společnosti Hays Česká republika výrazně zaostává. Především ve školách nebo studijních programech samotných podniků.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme