Firmám usilujícím o vstup na čínský trh nesmí chybět trpělivost

Ministr dopravy Vít Bárta se dohodl s čínským velvyslancem na možné spolupráci čínských firem při výstavbě silnic v Česku. Číňané mají podle Bárty ukázat tuzemským stavebním firmám, že lze stavět levněji. Čína dlouhodobě patří k nejvýznamnějším obchodním partnerům Česka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Včera v Praze skončilo Čínské investiční fórum, které poukázalo na to, s čím se potýkají české firmy při vstupu na čínský trh. A dnes následuje seminář agentury CzechTrade o možnostech podnikání v Číně a Hongkongu.

Jak na Rádiu Česko upozornil Aleš Červinka, zástupce CzechTrade v Šanghaji, manažeři českých firem, pokud chtějí v Číně uspět, se musejí připravit na časté cesty do této země.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnostech uplatnění českých firem v Číně mluvil Aleš Červinka ve Světě o desáté Radia Česko

„V případě, že to české firmy myslí s čínským trhem vážně, musí být stále přítomny v tomto teritoriu. Ať už přes lokálního partnera, nebo založení vlastní pobočky, což je poměrně finančně a časově náročné,“ uvedl Červinka s tím, že Číňané jsou na jednání většinou lépe připraveni než Češi.

„Čínská strana je samozřejmě velice vypočítavá, když to řeknu v uvozovkách, porovnává si nabídky ještě od dalších výrobců, hraje různé hry, vyžaduje náhradní díly, servis. Požaduje toho docela hodně, na co česká strana občas není připravená.“

Českým firmám usilujícím o úspěch na čínském trhu Aleš Červinka doporučuje především trpělivost.

„Připravit se na to, že to jednání je velice zdlouhavé, připravit se na časté obědy, večeře, časté cesty do Číny. Čínská strana neudělá obchod s někým, koho nezná. Nejdřív chce poznat tu druhou stranu nejenom po telefonu a e-mailu, ale osobně. Teprve na základě této důvěry se může budovat obchodní vztah,“ uvedl zástupce CzechTrade v Šanghaji na Rádiu Česko.

Tomáš Pavlíček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme