Firmám v EU by mohl ulehčit život společný daňový základ

Společný daňový základ ze všech příjmů a ztrát na území Evropské unie by mohl usnadnit život podnikatelům. Jeho zavedení navrhla Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provoz v automobilce

Provoz v automobilce | Foto: Comstock Images

Firmy by se mohly rozhodnout, jestli jej využít, nebo nadále zdaňovat své zisky podle systémů jednotlivých zemí. Komise předeslala, že v tomto případě nejde o sjednocení sazeb daně z příjmů právnických osob.

Zavedení společného konsolidovaného základu daně ušetří podle komisaře Algirdase Šemety firmám na administrativních nákladech asi 2 miliardy eur ročně. Nezaručuje to ale, že by také platily menší daně. Jen nebudou muset vyplňovat daňová přiznání ve všech zemích, kde podnikají.

Pokud se rozhodnou pro výpočet celounijního základu daně, podají přiznání jen jednomu daňovému úřadu a ten pak podle specielního klíče vypočte, jak velká část základu se má v jednotlivých státech zdanit jejich sazbou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Jedlička z Evropské kanceláře České spořitelny mluví o návrhu EU na společné zdanění v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Kritéria určení takového podílu mají být aktiva firmy v dané zemi, počet zaměstnanců a roční obrat.

„Nejde tu o harmonizaci sazeb koroporátních daní. Ani to není první krok k tomu,“ upozornil eurokomisař Šemeta.

Není ale jisté, jestli si tento návrh získá podporu europoslanců a členských zemí. Zvláště pak Irska, které se nechce vzdát svých nízkých podnikových daní. Proti návrhu je také Česká republika.

Jan Jedlička z Evropské kanceláře České spořitelny se domnívá, že opatření je výhodné zejména pro podniky, které působí přeshraničně.

„Malého českého podnikatele, který má jednu provozovnu tady a občas něco vyváží do zahraničí, toho by se to nedotklo. Spíše by se to dotklo nadnárodních koncernů, které mají holdingovou strukturu. Dá se říci, že tyto podniky by na nějakých účetních a administrativních operacích ušetřily,“ říká Jan Jedlička.

Milan Kopp, Pavel Novák, Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme