Firmy a živnostníci, které postihly povodně, mohou žádat o daňové úlevy

Ode dneška platí daňové úlevy pro živnostníky a firmy, které zasáhly letošní povodně. Mohou je využít právnické i fyzické osoby postižené velkou vodou na místech, kde vláda vyhlásila nouzový stav, to znamená na území Jihočeského, Plzeňského, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého a Ústeckého kraje a hlavního města Prahy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodněný potok Botič zaplavil pražské čtvrti Hostivař a Záběhlice

Rozvodněný potok Botič zaplavil pražské čtvrti Hostivař a Záběhlice | Zdroj: ČTK

Ministerstvo financí promine živnostníkům i právnickým osobám za letošní rok 2013 daň z příjmů ve výši škody na majetku, který používají k podnikání.

Měli by se proto co nejdřív spojit s finančním úřadem a oznámit mu, že jejich majetek voda zničila, spočítat jeho hodnotu a pořídit fotodokumentaci. K doložení škody nesmí chybět posudek pojišťovny nebo znalecký posudek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jaké úlevy je možné žádat, vysvětluje redaktor Jaroslav Skalický

„Je dobré na tom začít pracovat hned a nečekat, protože zpětně se tyto věci dokládají hůře,“ říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová.

Ministerstvo také odsunulo podnikajícím fyzickým i právnickým osobám splatnost daně. Těm, kterým k 30. červnu vzniká povinnost doplatit daň z příjmů za loňský rok, prominou úřady úrok z prodlení a penále. Daň musí zaplatit nejpozději do 31. října. Pokud to tak udělají, musí to finančnímu úřadu oznámit.

Splatnost daně a záloh lze odsunout

A ještě aktuálnější termín nastává tento pátek, kdy je splatná záloha na daň z příjmu. Živnostníci i firmy mohou požádat o snížení nebo odložení zálohy. V obou případech musí také doložit, že jim povodně způsobily škody.

„Má to tu výhodu, že správce vezme v úvahu skutečnosti, které daňový subjekt doloží, to znamená, že byl postižen záplavou a do jaké míry. A hlavně subjekt, který takto požádá o posečkání nebo splátkování, se nestane daňovým dlužníkem,“ doplnila mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Podrobné informace o úlevách je možné najít na internetových stránkách www.financnisprava.cz v záložce Povodně 2013. Kromě podrobného výkladu si tam žadatelé o úlevy mohou okopírovat i vzory žádostí, které budou podávat na územní pracoviště finančních úřadů.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme