Firmy budou v příštím čtvrtletí více propouštět

Personalistická agentura Manpower, která celosvětově sleduje náborové plány zaměstnavatelů, vypracovává každého čtvrt roku takzvaný index trhu práce. Podle výsledků toho nejnovějšího, který se zaměřuje na první čtvrtletí příštího roku, budou firmy v České republice více propouštět, než nabírat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto)

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto) | Foto: Archiv ČRo

"Náš výzkum je založený na jednoduchém systému jedné otázky. Každého čtvrt roku se ptáme zaměstnavatelů, jaké mají plány v zaměstnávání či propuštění lidí v dalším čtvrtletí," objasňuje průzkum generální ředitelka společnosti Manpower Česká republika a Slovensko a viceprezidentka Asociace poskytovatelů personálních služeb Jaroslava Rezlerová.

V porovnání s výhledy na toto čtvrtletí jsou výhledy na první čtvrtletí příštího roku stále pesimistické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitelka společnosti Manpower Česká republika a Slovensko Jaroslava Rezlerová mluvila na Rádiu Česko o trendech na trhu práce pro příští rok.

"Větší počet zaměstnavatelů se chystá propouštět. Tři procenta zaměstnavatelů budou přibírat, devět procent zaměstnavatelů bude propouštět a 87 procent hlásí, že počet zaměstnanců u nich zůstane beze změny. To znamená, že index trhu práce je minus šest," říká Rezlerová, která si negativní trend v zaměstnávání vysvětluje obavami z toho, co udělá ekonomika v prvním čtvrtletí roku 2010 a opatrností firem.

V porovnání s některými evropskými státy jsme na tom ale ještě dobře. Index trhu práce je například v Irsku minus 13 a ve Velké Británii minus 12. Naopak v sousedním Německu to je plus 1. Stejně tak v Asii v USA dochází k oživení a trend je pozitivní.

Na světové úrovni výzkum probíhá ve 45 zemích u statisíců zaměstnavatelů.

Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme