Firmy by chtěly větší pomoc při dobývání východních trhů

Vývoz do Evropské unie opět ožívá. Momentálně je jen o půl miliardy nižší než loni a činí zhruba 297 miliard korun. Největšími obchodními partnery je vedle Německa také Velká Británie, Holandsko, Francie, Rakousko a Itálie. Začínají se ale ohlížet i po východních trzích - tam si ale stěžují na nedostatečnou pomoc vládní agentury CzechTrade.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Naše firmy se však podle ředitele společnosti Hamé Babice stále častěji rozhlížejí také ve východní Evropě. "Všichni víme, že na těch východních trzích zůstaly velké pohledávky českého státu. Já si myslím, že jak teď byla provedena část deblokace toho ruského dluhu, tak že určitě by bylo dobré, kdyby tímto směrem CzechTrade nám odkrývat a otevírat dveře, třeba tou deblokací, že bychom tam získaly nějakou tu továrnu."

České firmy se chtějí vrátit na východní trhy. Největší zájem je o Polsko a země bývalého Sovětského svazu. Podle podnikatelů bylo chybou, že jsme tyto regiony po roce 1989 opustili. Ředitel konzervárenské společnosti Hamé Babice Leoš Novotný upozorňuje na to, že společnost CzechTrade, která má firmám pomáhat, prozatím východní trhy podceňuje. "Samozřejmě s CzechTradem zkušenosti máme, ale ne příliš pozitivní. Snažíme se prosadit na zahraničních trzích, především na polský a ruský trh, kde o naše výrobky je zájem. Na ruském trhu dokonce uvažujeme o tom, že bychom zahájili vlastní výrobu. Jednání jsou poměrně daleko, ale bohužel je to bez této instituce."

Společnost CzechTrade ale tvrdí, že obchodování s východem podporuje. Existují například česko-ruské nebo česko-srbské projekty. Záleží prý jen na firmách, jak dodržují pravidla hry. Na tyto aktivity - podle mluvčího společnosti Jana Macha - reaguje také vládní agentura CzechTrade. "My máme jako Czechtrade zastoupení v Sankt Petersburku, stejně tak máme zastoupení v pobaltských zemích. Momentálně připravujeme otevření kanceláře v Jekatěrinburku. Zastoupeni jsme dále v Polsku, jsme v Jugoslávii, takže všude v těchto kancelářích jsme schopni jim poskytnout ty služby v plné škále."

Podle mluvčího vládní agentury CzechTrade Jana Macha, které našim firmám v cizině pomáhá, se podařilo uskutečnit několik větších projektů. "Já bych za všechny vyjmenoval Loděnice Mělník, které vyrobily loď pro Nizozemsko a v tomto obchodě úspěšně pokračují. Czechtrade zde pomáhal při hledání toho nizozemského partnera. Stejně tak se nám podařilo najít v Miami firmu, která od společnosti Stymzet odebírá speciální vrtáky pro letecký průmysl či jsme pomohli pivovaru Platan v dodávkách pro Sicílii."

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme