Firmy čekají další propad našeho stavebnictví

České stavebnictví je v útlumu. Aktuální čísla za loňský rok zveřejní statistický úřad. Firmy pracující v oboru, očekávají od výsledků vývoje stavebnictví meziročně propad až o osm procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přístavba Centra Paraple mohla vzniknout i díky akci Dobročinná akademie

Přístavba Centra Paraple mohla vzniknout i díky akci Dobročinná akademie | Foto: Centrum Paraple

Snížila se bytová výstavba a klesl počet státních zakázek. Úsporná opatření vlády zasáhla i výstavbu dopravní infrastruktury. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše se na poklesu zakázek podíleli jak soukromí investoři, tak i vláda tím, že neobnovila některé projekty.

„Zhruba 25 procentní pokles v nově zahajovaných bytech také něco signalizuje, víme, jak dopadáme s programem Zelená úsporám, s programem Panel, který se nedostal do rozpočtu státního fondu. Tyto efekty nejsou pozitivní a stavebnictví bude letos pokračovat ve svém propadu,“ předpokládá Matyáš.

Předseda odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv upozorňuje, že může dojít i k dalšímu propouštění.

„V našem stavebnictví pořád dělalo hodně cizinců, takže propouštění kmenových zaměstnanců nebylo tak dramatické. Bohužel ale ztráta zakázek koncem loňského roku znamená i propouštění kmenových zaměstnanců,“ upozornil Antoniv.

Igor Maňour, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme