Firmy i odbory vytýkají vládě zanedbávání podpory exportu

Odbory a zaměstnavatelé kritizují úřadující vládu Jana Fischera za to, že nedostatečně podporuje ekonomický růst. Je to jeden z důvodů proč tripartita zatím nenašla shodu na vládních protikrizových opatřeních. Jak v České televizi řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, kabinet nemá žádnou proexportní politiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda Senátu Milan Štěch

Místopředseda Senátu Milan Štěch | Foto: Tomáš Adamec

"Tam něco je, Českomoravská záruční banka, Česká exportní banka. Ale chybí tam věci politické, které nic nestojí. Jedno diplomatické nebo ekonomické místo. Proč musí být Czech invest, Czech trade a další instituce? Stačí jen jedno místo. Chce to větší zodpovědnost při vybírání lidí na obchodní rady a diplomaty v místech, která jsou zajímavá pro český byznys," uvedl Hanák.

Banky nechtějí půjčovat peníze

Zároveň odbory i zaměstnavatelé vyzývají vládu , aby okamžitě jednala s bankami o úvěrování českých firem. Banky podle nich málo půjčují firmám na provoz, což údajně brzdí nastartování ekonomiky a překonání krize. Vláda sice tvrdí, že krize už odezněla, 70 procent firem ale říká opak.

Předseda Českomoravské komory odborových svazů Milan Štěch v té souvislosti vyzval vládu, aby začala s bankami o lepším úvěrování firem okamžitě jednat.

Podle odborářského předáka za poslední roky odchází od nás do zahraničí každoročně 165 miliard na dividendách, sem přichází jedna třicetina. Za této situace banky firmám poskytují o čtvrtinu méně úvěrů:

"Víme o firmách, které mají stejnou výrobu, jakou měli předtím, mají spolehlivé odběratele. Ale ony nedostanou prostředky na profinancování výroby. Takže jsou do Německa, kde ,matka' banky, která od nás, od své dceřiné firmy stáhla peníze, to zafinancuje, i za dražší pracovní sílu."

Ministr financí Eduard Janota ale možnost takového jednání odmítl. Podle něj vláda ani takovou pravomoc nemá. Zároveň uvedl, že vláda podnikání i export podporuje.

Jana Zemanová, Petra Benešová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme