Firmy, které nepoužívají legální software, čeká kontrola

Dvanáct firem obdrží v nejbližších dnech zvláštní dopis obsahující upozornění, že používání nelegálního softwaru se nemusí vyplatit. Případná pokuta se může vyšplhat až na 260 tisíc korun. Na společnosti se obrací protipirátská organizace BSA, sdružující větší softwarové firmy, a vyzývá je ke kontrole. Většinou na základě anonymních upozornění jsou prý podezřelé, že nepracují s legálním softwarem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancelář

Kancelář | Foto: stock exchange

Podle počítačového odborníka Jiřího Donáta nelze přesně odhadnout, jak moc je v tuzemských firmách rozšířený nelegální software.

„Dostupné informace jsou většinou vytvářeny firmami, které mají samy zájem na tom, aby tyto údaje ‚nafoukly‘,“ upozorňuje na nevěrohodnost údajů Donát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Donát o nelegálním firemním softwaru ve Stalo se dnes.mp3

Jeden ze zdrojů těchto informací, firma BSA, je společenství firem, které zároveň vytvářejí komerční software. Tyto firmy mají podle Donáta zájem tvrdit, že je pirátství u nás velmi rozšířené.

„Když se uvádí částka, o jakou softwaroví výrobci přišli používáním nelegálního softwaru firmami, vychází z předpokladu, že by všechen tento software firmy zakoupily. Není tedy jisté, zda jsou tato čísla skutečně neutrální,“ domnívá se Donát.

Firma BSA přiznává, že 12 firem podezřelých z užívání nelegálního softwaru vytipovala i na základě anonymních udání. Jiří Donát vidí v takovém přístupu tři základní problémy:

„Chybí zde transparentnost. Jsou tu anonymní udání, výzkumy prováděné podle nezveřejněné metodiky firmou, která má sama zájem na tom, aby výzkumy dopadly tak, jak dopadají.“

V minulosti došlo k řadě zásahů Policie ČR na žádost firem jako je BSA. „Kontrolu může provést podle jen policie, otázkou je, zda firma jako BSA má právo tuto kontrolu spustit,“ říká Donát.

Získat nelegální software je hračka

Podle experta je sice možné, že si zejména menší firmy vypomáhají nelegálním softwarem, ale v poslední době se to děje mnohem méně, než tomu bylo dřív.

„Celosvětovým trendem jsou alternativy k nejrozšířenějším kancelářským balíkům zdarma. Konkrétně k balíku Microsoft Office, který je komerční, lze použít Open Office, který je zdarma a pracuje se stejnými formáty,“ vysvětluje Donát.

Druhým fenoménem je vznik takzvaného softwaru jako služby, který umožňuje stejné funkce jako kancelářské balíky. Tyto služby jsou nabízeny řadou firem a ty největší je nabízejí zdarma, jako například Gogole.

Varování ministra vnitra | Foto: Jan Rosenauer

„Funkčnost je stejná jako u komerčního softwaru a tyto služby dokáží navíc otevřít veškeré formáty komerčního softwaru. Malé a střední firmy, které by chtěly používat tradiční kancelářské aplikace, tak nemusí sahat po nelegálním softwaru,“ dodává počítačový expert Jiří Donát.

Nelegální software je přitom jednoduché získat. Stejně jako nelegální hudbu nebo film si jej uživatelé mohou stáhnout ze na serverů, které umožňují sdílet soubory.

Veronika Sedláčková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme