Firmy mají letos velký zájem o setkání s ekonomickými diplomaty

O tom, jak by měla fungovat spolupráce státu a podnikatelských subjektů v případě zahraniční politiky a obchodu, se dnes a v následujících dnech bude diskutovat na setkání obchodních radů českých zastupitelských úřadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministerstvo zahraničních věcí

ministerstvo zahraničních věcí | Foto: Marián Vojtek

Diskuse by se měla také zaměřovat na možnosti opětovného nastartování české ekonomiky a dopadů mezinárodní finanční krize.

Zúčastnit by se jí mělo na 400 zástupců firem a podnikatelských subjektů prakticky ze všech sektorů. Podle ředitelky sekce vnějších vztahů Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtové je letošní zájem firem o toto setkání mimořádný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dagmar Kuchtová ve Světě o druhé Rádia Česko

„Svědčí to o tom, že české firmy chtějí hovořit s našimi obchodními diplomaty v jednotlivých teritoriích, protože od nich očekávají, že jim pomohou zase nastartovat zájem o české produkty a služby, a umožní jim tedy zlepšit jejich situaci po propadu zakázek,“ řekla Kuchtová Rádiu Česko.

Přestože se konkrétní servis pro české podnikatelské subjekty ze strany státní správy i škála služeb zlepšuje, hlavní překážka efektivnějšího fungování ekonomické diplomacie ČR podle Kuchtové stále přetrvává. Jde o její paralelní řízení dvěma resorty: ministerstvem zahraničních věcí a ministerstvem průmyslu a obchodu.

„V zásadě ten problém spočívá v tom, že obchodní radové jsou zaměstnanci ministerstva zahraničních věcí, tak je to dáno kompetenčním zákonem, který vznikl už v roce 1969, a vlastně metodicky jsou řízeni ministerstvem průmyslu a obchodu.“

„To dost dobře nemůže fungovat, když jedním úřadem jsou jim zadávány úkoly a jiný úřad by je měl kontrolovat a případně také finančně ohodnotit. To je ten hlavní problém,“ uvedla Dagmar Kuchtová s tím, že menší problém pak představuje například výběr obchodních radů a klíč, podle kterého se tak děje.

Ondřej Černý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme