Firmy na Mostecku testují pružnou pracovní dobu. Lidé chodí do práce podle toho, jak se jim to hodí

Úlevu rodičům nabízí projekt, který testují některé firmy v Mostě. Jmenuje se Slaďování pracovního a rodinného života. V praxi to znamená, že se zaměstnanci sami mohou rozhodnout, v kolik hodin v určitý den nastoupí do práce a kdy z ní odejdou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina, děti (ilustrační foto)

Rodina, děti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Když vede do školy děti tatínek, tak já třeba přijdu na šestou a napracuji si ty dvě hodiny. A když je vedu já, tak máme klidná rána, můžeme v klidu přijít do školky v půl osmé a já v klidu stihnu do osmé do práce dorazit. Takže to je obrovská výhoda,“ chválí si pružnou pracovní dobu 35letá Veronika, která pracuje na mosteckém magistrátu.

Při pružné pracovní době musí zaměstnanec dohromady odpracovat běžný počet hodin. Záleží ale na něm, jestli jeden den odpracuje šest hodin a druhý deset hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pružné pracovní době natáčel redaktor Jan Beneš.

„Můžu přijít na osmou a odejít ve dvě nebo přijít na šestou a odejít v šest, takže si můžu napracovat třeba čtyři hodiny a druhý den si je vyberu, nebo si je vyberu až za týden. Anebo ten den odejít o dvě hodiny dříve a jít třeba k holiči nebo vyzvednout děti,“ vysvětluje Veronika.

Slaďování pracovního a rodinného života má pomoci zaměstnancům i zaměstnavatelům. Těm sice nepřináší žádné finanční dotace nebo výhody, přesto z něj má zaměstnavatel užitek.

„Klid na práci a i ta určitá pohoda mezi rodinou a pohoda v práci musí fungovat, protože jinak je zaměstnanec samozřejmě nervózní a odvádí špatný výkon,“ popisuje užitek náměstkyně mosteckého primátora za sdružení Mostečané Mostu Hana Jeníčková.

Jinými slovy, spokojený zaměstnanec udělá víc kvalitní práce než zaměstnanec nervózní, s pocitem, že mu v práci nedopřejí čas na rodinu a jiné povinnosti. Lidé otrávení nevstřícným přístupem zaměstnavatele pak dávají výpověď a firma musí najít nové lidi.

„Jakmile se vám budou zaměstnanci neustále měnit, tak vy nemáte záruku kvality,“ odůvodňuje Hana Jeníčková, proč je pro firmu nebo úřad dobré, o zaměstnance pečovat.

Čas nejen pro rodinu, ale i studium

Tomáš Fiala pracuje také na mosteckém magistrátu, kromě toho, že je otcem malého dítěte, může se díky pružné pracovní době věnovat studiu na vysoké škole:

„Jinak by to prakticky ani nešlo, protože kombinované studium je koncipováno náročněji nejen na víkendy, takže mi to velmi pomáhá.“

Myšlenku, že nervózní zaměstnanec často dělá chyby a je pro zaměstnavatele menším přínosem, potvrzuje i Tomáš:

„Ve chvíli, kdy nejsem ve stresu z kombinace školy a té práce, tak si myslím, že i tady dokážu podávat lepší výsledky než ve chvíli, kdy bych prostě ve stresu byl.“

Výhodné i pro soukromého zaměstnavatele

Společnost Asistenční centrum Most zaměstnává zhruba pět desítek lidí a zabývá se zprostředkováním evropských dotací. Podle předsedkyně představenstva Heleny Malíkové je pružná pracovní doba výhodná i pro soukromého zaměstnavatele.

„Ti lidé chodí do práce v pohodě a mohou odevzdávat lepší výkon. A myslím, že se to projevuje i v tom, že se zlepšují vztahy na pracovišti, protože taková vstřícnost se vám vrátí v tom, že lidé jsou ochotnější, mají chuť firmě odevzdat i něco navíc, nejenom to, co se od nich chce v rámci pracovní pozice.

Pružná pracovní doba se tedy na Mostecku vyplácí nejen zaměstnancům, ale i jejich nadřízeným.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme