Firmy nezveřejňují informace o hospodaření. Stát by na pokutách vybral miliardy

Šedesát procent tuzemských společností neplní svou povinnost při zveřejňování informací o svém hospodaření. Stát by tak mohl získat desítky miliard korun v podobě dodatečných příjmů, kdyby na ‚hříšníky‘ uvalil sankce. Vyplývá to z výsledků šetření firmy Dun And Bradstreet, která se zabývá poskytováním ekonomických informací a hodnocením firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účetnictví

Účetnictví | Foto: Comstock Images

Za rok 2009 přitom svou informační povinnost nesplnilo 83 procent tuzemských společností, ačkoliv základní termín vypršel již koncem července. „Firmy celkově zveřejňování, které mají povinnost dělat na základě zákona o účetnictví, nerespektují a tato situace je v rámci okolních států v podstatě naprosto nejhorší,“ popisuje výsledky výzkumu ředitelka firmy Dun And Bradstreet Alena Seoud.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zveřejňování informací firem o jejich hospodaření mluvili na Rádiu Česko ředitelka firmy Dun And Bradstreet Alena Seoud a Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR.

Podle ní by stát mohl firmy sankcionovat a vymáhat až tři procenta aktiv v pokutách od společností, které informace nezveřejnili, ale nečiní tak: „Kde není tlak státu, aby došlo k plnění povinnosti, tam firmy povinnosti přestávají plnit.“

„Obdobná zkušenost byla například i v Německu, kde ještě před čtyřmi lety zveřejňovalo informace jen něco málo přes 30 tisíc společností. Stát potom začal důsledně plnit sankce. Před tím ale podrobně informoval v médiích, že bude přistupovat k naplňování sankcí, které jsou v zákonu, a rázem se firmy vzpamatovaly a v dnešní době publikuje v Německu informace více než 1,5 milionu společností,“ vysvětluje Seoud.

Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Petra Kužela, ale stát není schopen kontrolovat všechny firmy, jestli zveřejňují informace o svém hospodaření, protože to je pro stát veliká zátěž. Kužela si myslí, že by mělo dojít ke změně zákona a informace by měl zveřejňovat stát a ne samotné firmy: „Já si myslím, že je potřeba znovu otevřít tuto normu a znovu diskutovat, jak zjednodušit celý proces.“

Jedním z důvodů proč firmy informace nezveřejňují je navíc obava z jejich zneužití. „Problémem také je, že mnozí fiškultové zneužívají informace k nekalé činnosti, a to je podle našeho průzkumu jeden z faktorů, kdy firmy často riskují a nechtějí dávat informace v plén veřejně,“ dodává Kužela.

Lenka Rafaelová, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme