Firmy opět láká vstup na evropské burzy

Americké akcie při posledním obchodování výrazně rostly a některé indexy si připsaly další rekord. Poměrně velké zisky měly také evropské burzy. Téměř všechny indexy se oproti předchozímu dni zvýšily o více než jedno procento.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza (ilustrační foto)

Burza (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Vývoj na trzích a chuť investorů nakupovat akcie je jeden z klíčových faktorů, který může ovlivnit vstup společnosti na burzu. Pro firmy je to způsob, jak získat kapitál.

Podle některých ekonomů byl ale nejistý vývoj na trzích poslední dobou pro firmy spíše náznakem k opatrnosti.

Vstupování firem na burzu, díky kterému se začnou jejich akcie obchodovat na trhu cenných papírů, začíná být v Evropě poměrně čilé. Ukazuje to například studie poradenské společnosti PwC.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj na akciových trzích sleduje redaktor Jan Beneš

Hodnota evropských primárních nabídek akcií vzrostla v prvním čtvrtletí na víc než tři miliardy eur. To je o 40 procent více než ve stejném období loňského roku.

Pozornost investorů přilákala například společnost LEG Imobilien. Firma podniká v oblasti nemovitostí a vstoupila na Deutsche Borse. Jde zatím o největší primární veřejnou nabídku akcií letošního roku. Výnos podle studie PwC přesáhl jednu miliardu eur.

Další vzpruhou pro evropské trhy primárních emisí byly nabídky akcií firem Countrywide a Esure, které dohromady vynesly téměř miliardu eur. Akcie se obchodují na burze v Londýně.

Zda oživení přijde také na pražskou burzu, se dá zatím podle analytiků jenom velmi těžko odhadnout. Záležet bude hlavně na vývoji v Evropě.

Počet titulů na hlavním trhu se teď naopak sníží. O odchodu z burzy nedávno rozhodla valná hromada AAA Auto. Zatím poslední titulem, který se na pražské burze objevil, je Tatry Mountain Resort. Zahajovací cena byla 1080 korun, hodnota akcie je teď o sto korun vyšší.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme