Firmy pojišťují zaměstnance i proti únosu, trh v této oblasti roste o 20 procent ročně

Je možné se pojistit proti únosu? Tato otázka určitě leckoho napadla v souvislosti s únosem dvou českých občanek v Pákistánu. Část pojišťoven únos jako pojistné riziko neakceptuje, proto je potřeba si dávat u pojistných podmínek pozor na výjimky. Navíc, jedna věc jsou turistické cesty, jiný případ představují pracovní cesty, kdy si firmy pojišťují své pracovníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské lodě u somálských břehů, kde útočí piráti

Vojenské lodě u somálských břehů, kde útočí piráti | Foto: www.navy.mil

Může to být humanitární pracovník, novinář nebo třeba zaměstnanec těžařské firmy. Ti všichni musejí někdy jet na služební cestu do míst, kde není bezpečno. Jak uvádí agentura Reuters, častými klienty pojišťoven jsou nadnárodní společnosti, jejichž zaměstnanci pracují v rizikových oblastech Afriky, Asie nebo třeba Latinské Ameriky.

V posledních letech prý trh pojištění proti únosům roste, a to až o 20 procent ročně. Pojištění proti únosu nabízí například i americká pojišťovna AIG.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak si pracovníky v rizikových oblastech pojišťují firmy či humanitární organizace? A co pojišťovna umí udělat pro klienta, jehož zaměstnance někdo unesl? Zjišťovala Karolína Rezková

„Cena pojištění závisí na tom, o jakou organizaci jde, na zemi, do které její zaměstnanec cestuje, na oboru podnikání, na tom, co všechno pojištění kryje. A také na tom, zda už organizace s únosy měla nějakou zkušenost v minulosti,“ vysvětluje londýnský specialista AIG na toto pojištění Julien Monegier du Sorbier.

Kvůli citlivé povaze tohoto typu pojištění se pojišťovna AIG sama nijak přímo nezapojuje do vyjednávání s únosci.

„Najímáme specializované konzultanty, kteří pracují s krizovým týmem klienta. Ti poskytují klientům odborné rady ohledně vyjednávání. Pojištění kryje výdaje na výkupné a také další náklady spojené s únosem, jako je mzda konzultanta,“ říká du Sorbier.

Jak specialista londýnské pobočky AIG dodává, pojistit dokážou firmy i jednotlivce, a to i na moři - proti pirátům.

„Ve světě je řada států nebo regionů, kde považujeme riziko únosu za vysoké. Nebudu konkrétní, ale jde o země, kde už k únosům došlo v minulosti a kde cestování vyžaduje zvýšenou bezpečnost,“ vysvětluje.

Jednou ze zemí, kde ozbrojené gangy často útočí na ropné tankery a někdy i na nákladní lodě, je Nigérie. Ropné společnosti Exxon Mobil a Shell letos v únoru oznámily, že právě kvůli bezpečnostním rizikům je Nigérie zemí, kde jsou celkové náklady na těžbu ropy jedny z nejvyšších.

Karolína Rezková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme