Firmy registrované na Kypru údajně podávají trestní oznámení na české dlužníky

Tisíce českých dlužníků jsou vystaveny trestnímu oznámení. Údajně ho podaly firmy registrované na Kypru, které skoupily pohledávky od českých splátkových společností. Píše o tom deník Právo. Podle listu došla hromadná trestní oznámení na řadu územních odborů policie, která bude dotyčné dlužníky vyslýchat. Vychází prý najevo, že někteří z nich pohledávky nespláceli nebo jen zčásti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyperská vlajka

Kyperská vlajka | Zdroj: Reuters

Podle odborníků na tuto oblast je celý postup zvláštní. Pozastavil se nad ním i prezident Exekutorské komory Jiří Prošek. Ten označil jejich postup dokonce za šikanu a upozornil, že dlužit ještě není trestné.

„V době vzniku dluhu by muselo být zřejmé, že dlužník nebude schopen a nebude chtít ten dluh zaplatit. Takže tady zcela zjevně někdo zneužívá trestní právo k tomu, aby se dobral zaplacení pohledávky, což v pořádku určitě není,“ poznamenal Prošek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

O údajném trestním oznámení na české dlužníky od kyperských firem mluvil prezident Exekutorské komory Jiří Prošek

Standardně by se podle Proška měl věřitel nebo věřitelé obrátit občanskoprávní žalobou na soud, který by následně nařídil exekuci. Trestní právo je prý při vymáhání dluhu až poslední instance.

„Tady fakticky někdo dělá to, že využívá policie, která je zadarmo, respektive placená daňovými poplatníky, místo toho, aby se obrátil na soud a řádně zaplatil soudní poplatek, tak, jak by to udělal každý, bych řekl, normální člověk nebo občan,“ řekl Prošek.

Upozornil, že věřitel se dokonce mohl dopustit trestného činu křivého obvinění. „Protože je dost nepravděpodobné, že větší počet těch dlužníků by už v okamžiku, kdy vznikaly dluhy, věděl, že dluhy nezaplatí,“ vysvětlil Prošek.

Na Kypru registrované věřitelské firmy tak riskují, že naopak na ně dlužníci podají trestní oznámení.

Za věřitelskými firmami z Kypru podle Proška stojí velmi pravděpodobně český vlastník, nemyslí si tedy, že tlak je vyvolán současnou ekonomickou situací ostrovního státu.

Finanční krize na Kypru - kyperská ekonomika | Foto: ČTK

Vladimír Kroc, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme