Firmy se obávají prudkého zdražení elektrické energie

Urychlené středeční rozhodnutí vlády, které mělo zarazit neúměrně bobtnající solární byznys, vyvolává mnoho kontroverzí. Na dnešek svolává Hospodářská komora schůzku takzvaného krizového štábu, tedy firem, distributorů, vlády a zákonodárců. Podle podnikatelů je nutné zajistit co nejrychlejší přijetí zákona, v podtextu se ozývá i obava, aby sněmovna jeho účinky nezmírnila. Firmy svoji nebývalou aktivitu zdůvodňují obavami z toho, že kvůli podpoře slunečních elektráren může brzy vyrůst cena elektřiny údajně až o desítky procent, což je údajně může zlikvidovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Energetické dostihy mezitím pokračují. ČEZ, jedna ze společností takzvaně znepokojených boomem, oznámila, že ještě než vstoupí omezující zákon v platnost, zvýší výkon svých slunečních elektráren asi pětkrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rizicích zvyšujícího se výkonu solárních elektráren pro naše hospodářství mluvili na Rádiu Česko Václav Hrabák, člen představenstva Hospodářské komory a předseda její energetické sekce a Edvard Sequens, energetický konzultant ze sdružení Calla

„Samozřejmě velice vítáme to, s čím vláda přišla. Možná to bylo i díky iniciativě Hospodářské komory, která na ten negativní vývoj dlouhodobě poukazovala. Nicméně si myslíme, že nový zákon celou věc neřeší a proto na dnešek svoláváme krizový štáb, kde chceme řešit stávající situaci, kdy hrozí razantní zdražení elektrické energie. To by bylo likvidační pro skoro celé naše hospodářství,“ říká Václav Hrabák, člen představenstva Hospodářské komory a předseda její energetické sekce.

„Chceme řešit nejen záležitost fotovoltaiky, ale chceme se podívat i do blízké budoucnosti a zachránit, co se dá,“ pokračuje Hrabák, podle kterého předala již před týdnem Hospodářská komora vládě šestnáct návrhů opatření, například zdanění solární energie.

„Novela zákona mi také nepřijde dokonalá, protože umožňuje ČEZu dokončit velké projekty nejen v letošním roce, ale až do března 2011. Je to úlitba firmě ČEZ. My bychom byli naopak rádi, kdyby ČEZ, jako polostátní firma, odložila spuštění svých megaprojektů na příští rok, kdy bude cena fotovoltaiky podstatně nižší,“ reaguje Edvard Sequens, energetický konzultant ze sdružení Calla.

„Chceme také, abychom přehodnotili náš závazek EU k tomu, že 13,4 procenta námi spotřebované elektrické energie vyrobíme z obnovitelných zdrojů. Zda je reálné, aby to naše hospodářství uneslo. Energie z obnovitelných zdrojů se totiž neobejde bez dotací,“ dodává Hrabák.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme