Firmy se stěhují z Česka

Přes 2000 firem, nejvíc za poslední 4 roky, se loni odstěhovalo z České republiky do "daňového ráje". Statistika České kapitálové informační agentury dává odchody firem do souvislosti s politickou nestabilitou a také možností zvyšování daní po případném vítězství levice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daně z příjmu

daně z příjmu | Foto: Alena Palečková

Zatímco během prvního pololetí loňského roku se do daňového ráje přestěhovalo jen 154 společností, po pádu vlády se během druhého pololetí do daňově výhodnějších a politicky stabilnějších zemí přestěhovaly dva tisíce.

Podnikatelé před zákonodárci

Tisková mluvčí společnosti České kapitálové informační agentury Petra Štěpánová ve Světě o druhé Rádia Česko za u firem oblíbené daňově výhodnější destinace označila Nizozemí, Kypr, Lucembursko, Britské Panenské ostrovy, Seychely a Panamu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O daňovém stěhování mluvili tisková mluvčí společnosti České kapitálové informační agentury Petra Štěpánová a Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků

Firmy neodrazuje ani snaha mezinárodního společenství, aby "daňové ráje" zmizely. Sídlo v některém z daňových rájů má dnes zhruba 3,5 procenta firem působících v Česku.

"Hlavním indikátorem bude až výsledek voleb, avšak i do budoucna počítáme s odlivem firem. Cílem každého podnikatele je maximalizovat zisk. Zbrzdit tento trend by mohla chytře nastavená legislativa, avšak já se obávám, že podnikatelé budou vždy několik kroků před zákonodárci," poznamenala Štěpánová.

Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků se nediví firmám, že se stěhují. "Naše podnikatelské prostředí je k tomu přímo vybízí," poznamenal. Netýká se to však drobných živnostníků, u kterých je sídlem firmy jejích bydliště.

Milan Kopp, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme