Firmy šetří a nové zaměstnance nepotřebují, tvrdí průzkum

Personální agentura Manpower zveřejnila výsledky českého a celosvětového průzkumu sledujícího náborové plány zaměstnavatelů. Ze studie vyplývá, že ve čtvrtém čtvrtletí budou tuzemské podniky zaměstnance spíše propouštět než nabírat nové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavební práce

stavební práce | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

„Po optimismu z minulého kvartálu došlo k lehké korekci. Stejný trend pozorujeme ve všech zemích Evropy a v některých zemích v Americe. Znamená to, že trh práce je nadále nejistý, firmy musí hledat úspory,“ říká marketingový manažer agentury Manpower Jiří Halbrštát.

V oblasti ubytování a stravování jsou záporná čísla už rok a půl, stejně jsou na tom zemědělství a stavebnictví. Halbrštát upozorňuje, že čísla byla negativní i v sezóně. Po dlouhé době se do pozitivních čísel dostal sektor Finance, pojišťovnictví a služby podnikům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s marketingovým manažerem agentury Manpower Jiřím Halbrštátem o náborových plánech zaměstnavatelů.mp3

Praha je na tom lépe, ale jen v poslední době. „V minulých čtvrtletích byly výsledky vyrovnané ve všech regionech, ale v tomto kvartále vykazuje Praha velmi pozitivní index plus 8, kdežto zbytek Čech mínus 8 a Morava mínus 4,“ tvrdí Halbrštát. V Praze totiž působí nejvíce firem právě v oblasti financí, pojišťovnictví a služeb podnikům.

Ze zahraničních ekonomik má nejvyšší náborové plány Čína. Pozitivní čísla vykazují také Amerika, Asie a Pacifik, zatímco v Evropě nejsou čísla tak optimistická.

Ve třinácti z celkových osmnácti evropských zemí došlo ke zhoršení oproti předchozímu kvartálu. Z našich sousedů je pozitivní Německo nebo Polsko. „Na Slovensku průzkum zatím neprovádíme, nicméně oživení sledujeme i tam,“ doplňuje Halbrštát.

Ondřej Černý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme